Economie

Cluj–Istanbul, rută provocatoare pentru companiile aeriene

Patru companii aeriene urmau să efectueze zboruri între Cluj şi Instanbul. Concurenţa acerbă sau situaţia instabilă din Turcia i-a determinat pe operatorii aerieni să renunţe sau să amâne ruta mult dorită de locuitorii din Transilvania. Doar o companie şi-a păstrat decizia de a efectua zboruri către capitala Turciei.

Turkish Airlines a anunţat în data de 25 iulie că amână pentru moment zborurile programate să înceapă din 26 iulie din cauza situaţiei dificile prin care trece Turcia în aceste momente, fără a preciza o dată exactă de când zborurile vor fi inaugurate.

De asemenea şi compania românească Tarom intenţiona să efectueze zboruri în Turcia de pe Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj-Napoca, însă ulterior zborul a fost scos din sistem. Zborurile Tarom ar fi trebuit să aibă o frecvenţă de două ori pe săptămână.


Nici intenţia companiei Pegasus nu s-a mai concretizat. Pegasus trebuia să efectueze zboruri începând cu 2 iunie, cu o frecvență de 3 zboruri pe săptămână.

Compania care urmează să efectueze zboruri în perioada imediat următoare este Atlasglobal. Compania ar fi trebuit să înceapă operarea de zboruri Cluj – Istanbul încă din data de 18 iulie cu trei zboruri pe săptămână, însă situaţia din Turcia le-a dat mari bătăi de cap şi au fost nevoiţi să amâne decizia pentru data de 1 august, astfel mâine dimineață la Aeroportul Avram Iancu Cluj va avea loc conferința de presă dedicată lansării zborurilor companiei aeriene Atlasglobal pe ruta Cluj - Istanbul.


Tariful pentru un bilet Cluj-Istanbul cu Atlasglobal porneşte de la 109 euro/persoană.

“În zilele de luni, vineri şi duminică, zborurile vor decola de la Cluj la orele 12.50 şi vor ateriza la Istanbul la orele 14.35, în timp ce de la Istanbul zborurile vor decola la orele 10.10 şi vor ateriza la Cluj la orele 12.00. În zilele de marţi, miercuri, joi şi sâmbătă zborurile vor decola de la Cluj la orele 18.10 şi vor ateriza la Istanbul la orele 19.50, în timp ce de la Istanbul zborurile vor decola la orele 15.30 şi vor ateriza la Cluj la orele 17.20. Pasagerii Atlasglobal vor călători de la Cluj la Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul, de unde pot continua cu zboruri conexiune către Doha, Dubai, Kuwait, Nicosia, Teheran, Antalya, Bodrum sau Izmir. Atlasglobal este o companie de cursă regulată, nu suntem o companie low cost, cu tot respectul pentru aceste companii”, a spus Orhan Sancar, coordonatorul de vânzări şi marketing Atlasglobal, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul lunii iunie.


Turcia, într-o stare permanentă de alertă

La sfârşitul lunii iunie trei atentatori sinucigași au deschis focul înainte să se arunce în aer în zona terminalului „Sosiri” al Aeroportului Internaţional Ataturk din Istanbul. Cel puțin 41 de persoane și-au pierdut viața în urma atacului, iar alte 239 au fost rănite.

Primele focuri de armă au instalat panica printre oameni. Potrivit martorilor, cel puţin unul dintre atacatori a început să tragă la întâmplare în călătorii care se aflau într-o zonă cu magazine şi cafenele. Apoi, s-au auzit două explozii. A urmat un schimb de focuri şi o a treia deflagraţie puternică. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre atentatori cade lovit de gloanţe.


Pe lângă acest atac terorist a mai avut loc şi o tentativă de lovitură de stat în data de 15 iulie. Tentativa de lovitură de stat a fost organizată de un grup de militari din cadrul Forțelor armate ale Turciei. Puciul a fost confirmat atât de prim-ministrul Binali Yildirim, cât și de președintele Recep Tayyip Erdogan care a chemat populația în stradă. Șeful Statului Major Hulusi Akar a fost luat ostatic. 265 de persoane au murit în acele zile și zeci de mii de oameni au fost arestaţi, printre care şi reprezentanţi ai statului care ar fi avut legătură cu presupusul “păpuşar” al puciului Fethullah Gülen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter