Economie

Aeroportul, anchetat de Consiliul Concurenţei: suspiciuni de abuz de poziţie dominantă. Ciceo: Aeroportul a respectat în totalitate legislaţia

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie la Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, al doilea ca trafic din ţară, pentru suspiciuni de abuz de poziţie dominantă, şi a făcut deja o inspecţie inopinată, în cadrul căreia a ridicat documente, a anunţat, miercuri, autoritatea anti-monopol.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie având ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către Regia Autonomă Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj.

"Investigaţia se referă la un posibil refuz  al Regiei Autonome de a acorda accesul la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj", se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.


“În cadrul investigaţiei a fost efectuată o inspecţie inopinată la sediul aeroportului, iar documentele ridicate în cadrul acesteia se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă de început în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”, mai arată sursa citată.

Aeroportul din Cluj, al doilea cel mai mare din ţară, a fost tranzitat anul trecut de aproape 1,5 milioane de oameni. Anul trecut, aeroportul din Cluj-Napoca a avut un trafic de 1,485 milioane de pasageri, în creştere cu 26% faţă de 2014, şi se aşteaptă la o creştere cu 14% în acest an, potrivit datelor publicate pe site-ul aeroportului.


Conducerea Aeroportului Cluj spune că investigaţia Consiliului Concurenţei a pornit de la o plângere şi că instituţia a respectat “în totalitate” legislaţia.

„Aeroportul a respectat în totalitate legislaţia, este vorba de serviciile de handling. Pe baza unei plângeri, Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie. Conform legislaţiei europene şi naţionale, noi suntem obligaţi să deschidem piaţa, adică să vină oricine solicită, peste 2 milioane de pasageri, în momentul de faţă Aeroportul şi Consiliul de Administraţie au stabilit că cel mai avantajos pentru aeroport, respectând în totalitate legea, este organizarea unei licitaţii. Noi nu am restricţionat accesul, dar vom stabili printr-o licitaţie până vom depăşim 2 milioane de pasageri. După ce depăşim 2 milioane de pasageri avem un an ca să îndeplinim noile criterii”, a fost David Ciceo, directorul aeroportului clujean.


Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca are statut de regie autonomă subordonată Consiliului Judeţean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter