Economie

Economiile în lei ale populaţiei au atins în luna iunie un nou maxim istoric

Economiile în lei ale populaţiei au atins în luna iunie un nou maxim istoric ajungând la 97,5 mld. lei, în creştere cu 1,7% faţă de luna mai şi cu 10,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor BNR.

În acelaşi timp, economiile în valută aveau la sfârşitul lunii iunie o valoare de 57 mld. lei, în creştere cu 1% faţă de luna mai şi cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2015.

Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci au ajuns în luna iunie la 259,4 mld. lei, cu 1,3% mai mult decât luna trecută şi cu 12,3% mai mult decât în iunie 2015. Economiile plasate de populaţie şi companii la bănci sunt în continuare mai mari decât volumul creditelor acordate, raportul credite/depozite coborând sub 90%.


Băncile au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă, linii care în perioada de boom economic au reprezentat principalul motor de creştere a creditării.

Băncile se bazează pentru finanţare în principal pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

Etichete: economii
Ultimele Stiri
abonare newsletter