Economie

Trei din zece angajatori estimează că vor face noi angajări în iulie-septembrie

Prognozele de angajare cele mai optimiste sunt în centrul și sudul țării, iar cele mai puțin optimiste sunt în sud-est.

Trei din zece angajatori estimează că vor face noi angajări în iulie-septembrie Trei din zece angajatori estimează că vor face noi angajări în iulie-septembrie

Aproape trei din zece angajatori din România estimează că vor face noi angajări în perioada iulie-septembrie 2016, acestea fiind cele mai optimiste planuri de angajare din ultimii opt ani din România şi cele mai ambiţioase din regiunea EMEA, conform unui studiu al Manpower.

Dintre cei 625 de angajaţi intervievaţi, 29% indică intenţia de a-şi creşte numărul total de angajaţi în intervalul iulie - septembrie 2016, doar 7% anticipează reduceri, în timp ce 64% nu prevăd schimbări, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +16%, cea mai puternică din regiunea EMEA şi printre primele cinci din toate cele 43 de ţări şi teritorii cuprinse în studiul global.


Angajatorii din regiunile Centru şi Sud sunt, de asemenea, mai optimişti decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, raportând îmbunătăţiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale faţă de trim. III/2015. Previziunile se situează astfel la +25% în regiunea Centru şi +14% în regiunea Sud, Previziunea din regiunea Centru fiind cea mai puternică raportată de angajatorii din această regiune din trim. II/2008 până în prezent. Prognozele cele mai puţin optimiste, ilustrate de o Previziune Netă de Angajare de +3%, sunt raportate în regiunea Nord- Est.

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive şi în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajaţi, sunt din nou cei mai optimişti, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cea mai bună din ultimii opt ani (trim. III/2008), angajatorii din micro-organizaţii (cu până la 10 angajaţi) fiind cei mai prudenţi, cu o Previziune de +7%.


“Variaţiile semnificative faţă de trimestrul şi anul anterior, de 3, respectiv 8 puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolvenţii care se pregătesc să intre pe piaţa muncii în această vară, dar şi pentru economie în ansamblu. Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât şi în practică, şi sperăm ca acest apetit să fie însoţit de creşterea interesului şi investiţiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piaţă să rămână dinamică,” declară directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

În intervalul iulie - septembrie se prognozează creşteri ale numărului total de angajaţi în opt din cele 10 sectoare de activitate analizate în România. Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +36% reflectă intenţii de angajare solide, care egalează pentru prima dată cele mai optimiste prognoze formulate în sector, cele din trim. II/2008, când studiul a debutat în România. Intenţiile de angajare din sectorul Industrie prelucrătoare se îmbunătăţesc comparativ cu cele raportate în trim. II 2016 cu 8 puncte procentuale, iar comparativ cu cele raportate în trim. III din 2015 cu 16 puncte procentuale. Aceasta este una din îmbunătăţirile semnificative faţă de anul anterior, celelalte două, tot de 16 puncte procentuale, fiind raportate în sectoarele construcţii şi administraţie publică şi servicii sociale.

Etichete: angajari angajatori
Ultimele Stiri
abonare newsletter