Economie

INS: Raportul dintre pensionari şi salariaţi a fost de 9 la 10, în primul trimestru

Numărul de pensionari a scăzut în primul trimestru cu 16.000 de persoane, la 5,2 milioane, iar pensia medie s-a cifrat la 942 lei, în creştere cu 5,4% faţă de trimestrul precedent.

În acelaşi timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 56,4% (comparativ cu 54% în trimestrul precedent), a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 6,2%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu variaţii majore în funcţie de zonă, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman.


De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat semnificativ la nivel regional, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (748 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1179 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,8% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ¬ au reprezentat 2%.


Numărul total al beneficiarilor pensiei sociale minim garantate (indemnizaţie socială) în trimestrul I a fost de 563.100 persoane, din care 451.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,6% din totalul pensionarilor din această categorie. În acelaşi timp, 111.900 pensionari provin din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,7% din totalul acestora.

Etichete: pensionari
Ultimele Stiri
abonare newsletter