Economie

Românii cu venituri mici, scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate

Peste 3 milioane de români ar urma să plătească contribuţia la sănătate doar când vor să meargă la spital. În plus, cei care obţin venituri mai mici decât salariul minim pe economie nu vor plăti deloc contribuţia.

Noua lege aduce o serie de modificări importante care îi determină pe români să apeleze cu uşurinţă la serviciile medicale de care au nevoie, informează româniatv.net. În primul rând, românii vor avea posibilitatea să îşi plătească contribuţia la sănătate direct în spitale în momentul în care beneficiază de aceste servicii medicale.

Cei care nu vor să facă acest lucru au posibilitatea să dea din buzunar, lunar, 481 de lei, echivalentul celor 5,5%. De asemenea, românii care au venituri mai mici decât salariul minim brut pe economie vor fi scutiţi de plata contribuţiei la sănătate. Din această categorie fac parte peste 3,3 milioane de români înscrişi pe listele medicilor de familie, dar care însă nu au această asigurare de sănătate.


Aceste modificări vor fi aplicate începând de miercuri, atunci când intră în vigoare noul cod fiscal.

Concret, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.


Practic, de joi începând, atunci când noile prevederi vor intra în vigoare, cei fără venituri vor scăpa de obligativitatea plăţii CASS, măsură anunţată de Guvern de la începutul anului, dar care a fost menţinută până acum în Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie. 

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate să plătească 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei), după ce, în primele patru luni ale anului, atunci când salariul minim brut a fost de 1.050 de lei, cuantumul contribuţiei a fost de 57,75 de lei pe lună (5,5% x 1.050 lei).

Ultimele Stiri
abonare newsletter