Economie

Cum poţi câştiga mii de euro lunar?

Vrei să ai un salariu mai bun? Cunoştinţele marketingului digital şi dezvoltarea afacerii cu ajutorul internetului reprezintă punctele cheie pe care orice şef le caută la un viitor angajat. Din păcate, însă, românii sunt codaşii Europei în acest domeniu.

sursa foto: bettingassistent.beep.com sursa foto: bettingassistent.beep.com

Google a anunţat lansarea în România a programului Atelierul Digital, o platformă online gratuită care oferă tinerilor pregătire în domeniul marketingului digital şi în dezvoltarea afacerii cu ajutorul internetului, informează startupcafe.ro.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competenţele digitale. Doar 16% dintre români au cunoştinţe digitale de bază, se arată într-un raport DELab. Mai mult, 43% dintre români declară că nu au deloc competenţe digitale. Doar 8% dintre români cred că au cunoştinţe digitale destul de solide pentru a face faţă într-un mediu de lucru competitiv.


Potrivit datelor Comisiei Europene, în viitorul apropiat, 90% dintre slujbe vor necesita cunoştinţe digitale. Comisia Europeană estimează că, până în 2020, 825.000 de locuri de muncă vor fi neacoperite din cauza acestui decalaj.

Nevoia de competenţe digitale este una dintre cele mai mari provocari ale Uniunii Europene şi ale Europei Centrale şi de Est în particular.


Un plus la CV

Cunştinţele în mediul online, spune un membru fondator al unei companii web media din Cluj, sunt vitale pentru a-ţi găsi un job în zilele noastre.

„Consider un astfel de program care îndrumă și dezvoltă competențele digitale atât ale mediilor de afaceri aflate în căutarea celor mai bune soluții, cât și ale generațiilor tinere ca fiind o bază necesară. Pentru noi care dezvoltam o afacere ca agenţie specializată în web digital, certificarea oferită de acest program poate constitui un punct forte în CV-ul candidaţilor căutați”, a declarat Ovidiu Suciu, membru fondator LiveCOM, agenție de web media din Cluj-Napoca.


Şanse mai mari de reuşită     

Un alt specialist consideră că printr-un astfel de program dezvoltat de Google micii afacerişti au şanse mai mari de reuşită în business.

„Un astfel de program ajută micile afaceri să învețe regulile încât să-și crească șansele de reușită. Este lăudabilă inițiativa celor de la Google. Nu este singura de acest fel, ei având și Online Marketing Academy, o serie de cursuri dedicate studenților pentru a învăța cum să folosească instrumentele Google. Practic acest curs online cât și Online Marketing Academy sunt programe de marketing, folosite de către Google pentru educarea pieții să folosească instrumenele lor și să investească mai mult în online”, a declarat Călin Biriş, directorul companiei de publicitate Loopaa. 


Afacerile merg mână în mână cu mediul online

Poţi să faci business fără a fi activ în mediul online, dar nu este sănătos pe termen mediu şi lung, crede Călin Biriş.

„Da, se poate. Sunt unele afaceri care se bazează foarte mult pe relațiile directe cu clienții (în special afecerile cu model de vânzare B2B), care nu au nevoie de online. Însă și acestea și-au creat cel puțin un website pentru a oferi mai multă credibilitate. Cu toate astea, peste 90% dintre cei care caută noi furnizori de servicii B2B încep prin a face o cercetare online. Așadar, poți face business fără online, dar nu este sănătos dacă vrei să mai existe afacerea ta pe piață și peste 5-10 ani. De asemenea, dacă dorești să crești afacerea ta, este imposibil să ignori online-ul”, a precizat Călin Biriş.


Afirmaţiile specialistului sunt confirmate de un tânăr afacerist din Cluj-Napoca. Paul Paşcalău şi-a deschis în urmă cu câţiva ani un studio foto. Deşi îşi prezintă din clasă în clasă oferta elevilor care vor să-şi facă un album, acesta nu a neglijat mediul online. Paul are un site unde îşi prezintă munca şi spune că i-a fost de mare folos până acum în afaceri.

„Nu am investit pe online pentru că toate promovările le-am făcut din uşă în uşă şi aşa ne-au venit clienţii. Am mers efectiv în fiecare clasă şi am făcut ofertele. De acolo ulterior s-au întors pe online să vadă cine suntem, ce facem şi au venit şi alte proiecte. Au fost ca un efect de bumerang într-un fel. Deci n-am făcut vânzări directe pe online. Avem un site unde ne promovăm produsele, dar nu a fost ceva în care noi să investim special în online şi să vină clienţii din online. Au venit ca urmare a faptului că am prezentat noi ofertele. Investiţia pentru site nu a fost mare. În mod principal a contat Facebook-ul pentru că toţi tinerii, clienţii noştri, sunt acolo. Promovarea a mers mână în mână în cazul nostrum”, a afirmat patronul studioului FPlus.ro, Paul Paşcalău.

Studierea – prioritate pentru o societate mai bună

Ambii specialişti contactaţi de Monitorul de Cluj consideră că studierea mediului online şi digital în regim intensiv la şcoală ar fi un plus pentru economia de piaţă.

„Ca și în orice specializare, școala ar trebui să pună bazele digitale, urmând ca fiecare individ să aprofundeze dacă este pasionat de acest domeniu”, crede Ovidiu Suciu.

„Da, ar trebui să fie materie obligatorie în liceele de profil economic, cât și în facultăţile de profil. Unele facultăți au introdus materia în curricula de la masterat. Este un început”, a menţionat Călin Biriş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter