Economie

Sanex a încheiat un proiect de creştere a performanţei energetice în valoare de 1,9 milioane euro - FOTO

Sanex, principalul producător de plăci ceramice din România, a finalizat o nouă infrastructură în cadrul unităţii de producţie din Cluj-Napoca. Este vorba despre un nou atomizor performant, care permite reducerea emisiilor cu 22-25%. Astfel, vor creşte performanţa ecologică a companiei şi competitivitatea producţiei.

După aproximativ nouă luni de la demararea lucrărilor pentru construirea unui nou atomizor performant, Sanex anunţă încheierea lucrărilor şi punerea în funcţiune a noii infrastructuri. Noul echipament din cadrul unităţii de producţie din Cluj a fost construit în cadrul proiectului “Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry - Romania” (“Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie verde - România”).

Valoarea proiectului a fost de 1,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile au fost de 690.000 euro. Investiţia de la Cluj face parte dintr-un proiect mai amplu cu fonduri acordate de guvernul Norvegiei.


“În prima parte am desfăşurat lucrări de construcţie a infrastructurii, ulterior fundaţia atomizorului, apoi lucrările de umplutură la nivelul solului. În perioada octombrie-noiembrie 2015 a început instalarea corpului atomizorului. Este o lucrare destul de amplă. Am început apoi racordarea la utilităţi, montarea halei care încojoară atomizorul”, a declarat Peter Molnar, directorul general al Sanex.

În urma acestei investiţii ample, de ultimă generaţie, conducerea Sanex mizează pe o creştere a capacităţii de uscare cu 40%, reducere a consumului de gaz, creşterea eficienţei resurselor şi sustenabilitate financiară, socială, de mediu. “Emisiile de noxe vor fi reduse cu aproximativ 22-25%. Acest atomizor a fost instalat de curând, de câteva zile, următoarele măsurători le vom face undeva la sfârşitul lunii mai. Vorbim de două tipuri de emisii: una rezultată din arderea gazului natural, iar a doua emisie este rezultată din materia primă pe care o procesăm, am instalat filtre mari şi performante, care au rolul de a reduce aceste emisii”, a afirmat Peter Molnar.


Cifră de afaceri Sanex a fost 32 milioane de euro pe 2015, s-au vândut peste 7,5 milioane mp plăci ceramice şi a înregistrat o creştere de aproximativ 7% faţă de anul 2014. Pentru 2016 estimează o creştere de aproximativ 5%.

Sanex are 470 de angajaţi la fabrica din Cluj, din care 350 sunt efectiv în producţie.

CITEȘTE ȘI:

S-a schimbat „capul” Sanex

Incendiu la fabrica Sanex. Peste 20 de angajați, evacuați de urgență

Ultimele Stiri
abonare newsletter