monitorulcj.ro Menu
Economie

(P) Ferma de bizoni din Recea Cristur se extinde. Vor fi organizate circuite turistice și de vânătoare - FOTO

În urmă cu doi ani, la Recea Cristur se deschidea cea mai mare fermă de bizoni din Europa. Cu o investiție de 1,5 milioane de euro și 30 de angajați, afacerea a fost deschisă pe 400 de hectare de teren, cu 300 de bizoni, aduși din mai multe țări din Europa. Acum, BT Bison Ranch s-a extins la 60 de angajați, 1.500 de hectare de teren, 400 de bizoni, 100 de bivoli românești, 100 de cerbi și câteva exemplare de vaci africane și mufloni.

Ferma de bizoni din Recea Cristur

Din 2014 până în prezent, ferma de bizoni din Recea Cristur s-a extins foarte mult. Planul proprietarilor afacerii este să își diversifice activitatea, păstrând totuși specificul acesteia. “Acum, investiția noastră este foarte bine venită în comună deoarece avem în total aproape 60 de angajați, din care 80% sunt din Recea Cristur și Panticeu. În Panticeu, anul trecut am arendat de la două composesorate, aproximativ 600 de hectare pădure și pășuni. În prezent, investiția noastră ca număr de hectare se cifrează undeva la 1.500 și dacă luăm în considerare și terenurile arabile aproape ajungem la 2.000”, afirmă Constantin Jeican, managerul BT Bison Ranch.

Ferma de bizoni va avea propriul restaurant

Dacă la început, BT Bison Ranch avea 400 de bizoni, acum în ferma din Recea Cristur sunt și bivoli românești, cerbi, mufloni și vaci africane din rasa Watusi Ankole. “Noi am început cu bizoni americani, iar în prezent avem 400 de animale. Ne-am extins activitatea și cu bivoli românești, din care avem peste 100 de exemplare. Finalitatea este abatorizare pentru carne și avem în plan să deschidem o carmangerie și două restaurante pe care să le operăm noi, unul în Recea Cristur și unul în Cluj-Napoca și să ne bazăm strict pe produse din animale pe care le creștem noi strict în ferma noastră și nu mă refer numai la bizoni și bivoli deoarece avem și o fermă de vânat, cu peste 100 de cerbi, avem și mufloni, cochetăm cu ideea de a face și o fermă de mistreți. Am diversificat și cu niște rase experimentale pe care să ne concentrăm în continuare, avem și niște vaci africane Watusi Ankole (o familie de cinci exemplare și acum au doi pui)”, explică Jeican.


BT Bison Ranch are și un complex de vânătoare

Managerul fermei de bizoni precizează că pe viitor vor fi organizate circuite turistice și de vânătoare la Recea Cristur. “Avem și un complex de vânătoare. Vrem să facem un circuit integrat, noi creștem animalul, vin vânătorii, prin împușcare îl sacrifică, după care ajunge la abator. La final vrem să facem un circuit turistic, unde să se poată vizita și o parte din fermă”, declară Constantin Jeican.

Deocamdată, BT Bison Ranch s-a axat pe creșterea numărului de animale pentru a ajunge la un număr care să permit sacrificarea acestora. “Încă nu am intrat într-o operațiune amplă de export pentru că nu am fost interesați. Noi am vrut să ne creștem efectivul care să ne permită să ajungem un număr de animale pe care să le putem sacrifica. Încă nu am ajuns nici pe departe acolo, dar acum s-a născut ideea să ne facem propriile locații încât să avem un circuit integral, de la furajare până în farfuria omului, la restaurant. Carnea va merge exclusiv în restaurante deoarece este o carne scumpă, raportat la alte rase de carne cum ar fi vita”, adaugă managerul BT Bison Ranch.

Etichete: recea cristur