Economie

De ce sunt suspectaţi micii afacerişti că încalcă legea?

În rândul micilor antreprenori se simte energie și dorința de a face afaceri, însă aceștia au temerea că imediat ar fi suspectați că sunt infractori, crede președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

Preşedintele AOAR o observat că micii afacerişti sunt suspectaţi de faptul că şi-au construit afacera în urma unor infracţiuni.

„Am două vești privind mediul de afaceri. Una este bună și alta proastă. Vestea bună este că în ultima perioadă în mediul de afaceri, mai ales la nivelul micilor antreprenori, se simte energie, se simte cumva credința că pentru a reuși nu mai trebuie să ai nu știu ce legături la Primărie, la Guvern sau mai știu eu unde. Spiritul acesta s-a tradus într-un oarecare optimism. În mod clar este așa ceva și este un lucru îmbucurător. Vestea proastă este că inclusiv acești antreprenori când vor să facă afaceri sesizează că sunt imediat suspectați că sunt infractori. Sesizează că mentalitatea aceea că businessman-ul e bișnițar, că fură, s-a întărit în ultima vreme și sub presiunea unor exemple nefericite”, a declarat, joi, Pogonaru, într-o conferință de presă.


De ce aleg oamenii marile afaceri?

Şi micii afacerişti clujeni se plâng de monopolul pe care l-au impus marile magazine şi preconizează că în câţiva ani vor dispărea. Dacă acum zece ani cartierele Clujului erau împânzite de magazine de cartier, acum rar mai găseşti două-trei pe o stradă. Venirea marilor companii de comerţ în oraşele importante a însemnat sfârşitul pentru micii afacerişti. Clienţii susţin că îşi fac cumpărăturile de la marile magazine pentru că produsele sunt mai ieftine. „Pe lângă faptul că le găsim pe toate aici sunt și mai ieftine. Vă spun sincer că foarte rar îmi mai cumpăr produse de la magazinele de cartier. Așa...cel mult câte o franzelă, un suc”, a declarat un director al unei companii care şi-a făcut cumpărăturile de la mall. Pensionarii resimt cel mai mult diferenţele de preţuri dintre cele două categorii de magazine. „Problema cu magazinele de cartier este că au prețuri cu 15-20% mai mari ca aici, la mall de exemplu. Și vă rog să mă credeți că se simte la buzunar. Cu toate acestea însă cumpăr cam de două ori pe săptămână de la magazinul din colțul blocului”, a spus un pensionar.

“Este foarte greu să reziști”

Dacă unii clujeni îşi fac cumpărăturile de la marile lanţuri de magazine, alţii aleg în continuare magazinul din colţul blocului, motivul fiind proximitatea.


„Știți care este marea problemă? Că toți cei de la ANAF, ITM, OPC ne toacă pe noi, dar la marile magazine nu merg să verifice. Ce? Credeți că angajații marilor magazine lucrează în condiții decente? Sau că le este respectat contractul de muncă? Dar vedeți...tot noi ăștia mici primim amenzi de vorbim singuri. Este foarte greu să reziști. Cu acte, cu impozite, sănătate...Oamenii ce mai cumpără de la noi e o apă, o franzelă. De cărnuri nici nu poate fi vorba. Soluții? Soluții nu există”, a declarat o patroană de magazin de pe strada Bucureşti din Cluj-Napoca.

Trataţi precum infractorii?

Pogonaru a precizat că legislația emisă de autorități precum ANAF pleacă de la premisa că antreprenorii sunt infractori.


„Micul antreprenor care intră în business constată tot mai mult că este tratat precum infractorii și suspectat în orice gest că este infractor. În consecință, el vede asta imediat prin legislație. Vede că legislația, cel puțin cea fiscală, cea emisă de autorități de genul ANAF, pleacă de la faptul că oamenii sunt infractori, că grilele de triere ale lor trebuie făcute pe experiența infracțională acumulată de ANAF. Ceea ce s-a întâmplat cu celebrul formular 088 este deja școală. ANAF a constatat că evaziunea la TVA se face prin înregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari”, a explicat oficialul AOAR.

Formularul 088, piedică pentru afacerişti?

Acesta a atras atenția asupra faptului că ANAF penalizează firmele care au un pensionar în Consiliul de Administrație.


„Ca atare, ANAF spune că orice firmă care are în Consiliul de Administrație un pensionar este penalizată sever, riscând să-și piardă codul de TVA, pentru că un pensionar este periculos. Nimeni nu se gândește că mai există și oameni de afaceri cinstiți, care își duc afacerile în mod normal înainte. Dacă aveți ghinionul, și eu l-am avut, să vă mutați sediul unei firme în aceeași clădire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu știi care sunt criteriile de risc, nu știi că dacă ai pensionari poți să o pățești, nu știi că nu are nicio importanță că acea firmă funcționează de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare și a rămas fără cod TVA”, a mai afirmat Pogonaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter