monitorulcj.ro Menu
Economie

(P) Fondurile nerambursabile pe înțelesul tuturor

CEPU SRL din Tg. Mureș (Centrul de Elaborare Proiecte Unionale) www.cepu.ro a susținut joi în Cluj-Napoca un seminar informativ, gratuit, unde au prezentat oportunitățile de finanțare pentru sectorul privat.

La seminar au participat peste o sută de oameni de afaceri, tineri dornici să devină întreprinzători, să învețe cum se dezvoltă o afacere cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Prezentarea a fost susținută de către d-l Claudiu Fișcă, Key Account Manager la CEPU Târgu Mureș.

”Nu putem să semnăm un contract de finanțare cu o societate, decât după ce facem o verificare întemeiată și totul este în regulă. Asta pentru a ne proteja atât timpul nostru cât și al clienților și până la urmă banii. Am putea spune că prin aceste întâlniri facem și o filtrare”, spune d-l Fișcă.


Subvențiile nerambursabile stau la dispoziția românilor

Scopul CEPU este ca prin realizarea cu succes a proiectelor, clienții lor să obțină cât mai multe subvenții nerambursabile, din surse unionale si guvernamentale, ce stau la dispoziția României. Obținerea finanțării pentru clienți, este scopul activității  unei firme de consultanță. Majoritatea proiectelor de finanțare întocmite și elaborate de CEPU SRL au fost admise de către autoritățile competente.


”Rolul acestor întâlniri este acela de a informa concret pe cei interesați despre fondurile europene, mecanismul lor de funcționare, despre condițiile de participare. De fiecare dată, o bună parte dintre participanți sunt eligibili. După aceea continuăm discuțiile cu ei în detaliu”, spune Claudiu Fișcă.

Pentru a putea participa la programe europene sau unionale este obligatoriu să fie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, precum ar fi:  societatea să fi înregistrat profit pe ultimul an fiscal, să nu aibă datorii la stat, să nu fie în dificultate, să aibă potențial de creștere, să aibă, pentru anumite programe un an sau doi ani vechime, etc.


Desigur sunt programe și pentru  firmele noi. In acest caz nu se cere profit, însă totuși există câteva condiții de îndeplinit. În primul rând, activitatea (codul CAEN) pe care dorește să se dezvolte,trebuie să fie eligibilă, adică să fie finanțabilă.

”Toate lucrurile acestea trebuie să le explicăm oamenilor, să îi ajutăm. E posibil ca unii dintre clienții care vin la noi cu o idee de  afaceri, să înțeleagă că nu sunt eligibili pe moment sau că, de fapt, li se potrivește altceva mai bine, că au șanse mai mari pe o altă direcție de dezvoltare. Le deschidem o altă portiță, le dăm o altă soluție”, a spus Claudiu Fișcă.


Informare obiectivă și pragmatică

Reprezentanții CEPU își propun să informeze într-un mod obiectiv și pragmatic clienții și să găsească soluții potrivite pentru afacerile pe care aceștia le conduc, indiferent de vârsta pe care o au.


”Vârsta are importanță, doar când vorbim de o măsura din cadrul PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), Măsura 6.1, cunoscută ca măsura pentru Tineri fermieri . Aici este condiționată participarea de vârstă, printre altele, care  nu trebuie să depășească 40 de ani la momentul în care s-a depus proiectul. În rest nu există limită de vârstă”, explică reprezentantul CEPU.

Persoanele care solicită consiliere în ceea ce privește fondurile nerambursabile sunt din ce în ce mai multe. D-l Fișcă spune că sunt zile în care 40-50 de persoane le solicită ajutorul prin mail sau telefonic, însă nu toate aceste persoane pot să obțină finanțare. Firma face inițial o analiză gratuită, însă asta nu înseamnă că dacă o firmă nu este eligibilă azi, ea nu poate deveni mai târziu. CEPU ține legătura cu persoanele sau firmele respective și îi ajută să întrunească condițiile de eligibilitate. 

2016, un an foarte bune pentru programele cu fonduri europene

Claudiu Fișcă spune că anul 2016 este un an foarte bun pentru proiectele pe fonduri europene, deoarece anul acesta se vor deschide foarte multe programe. Vezi calendar aici. Există mulți oameni care vin cu nenumărate idei pentru a începe o nouă afacere. Acestea însă trebuie să fie eligibile. Există anumite activități pe care lumea le preferă în general.

”Sunt foarte multe firme care ne solicită pentru agro-turism. România este țara care oferă condiții excepționale pentru a dezvolta agro-pensiuni. Sunt, de asemenea, foarte multe solicitări pe partea de medicină, pe partea de producție, agricultură, servicii , etc atât în mediul urban cât și în rural” a explicat Claudiu Fișcă.

Serviciile CEPU constau în:

Verificarea eligibilității solicitantului.

Monitorizarea, identificarea programelor de finanțare aferente ideii de dezvoltare

Consultanță de specialitate

Elaborarea, înocmirea proiectului

Realizare studii de fezabilitate, plan de afaceri

Implementarea proiectelor admise (la cerere)

Date de contact: SC CENTRU DE ELABORARE PROIECTE UNIONALE SRL

Adresa: Târgu Mureș, str. Republicii nr. 2, jud. Mureş

Tel.: 0265-233.021

Fax: 0265-233.025

E-mail: cepusales@cepu.ro

www.cepu.ro