Economie

Magazinele de cartier vs. mall-uri. Micii afacerişti clujeni, scoşi din joc de marile magazine?

Magazinele din colțul blocului au apărut în România ca ciupercile după ploaie. Tot așa au început să și dispară după ce marile lanțuri de magazine și-au deschis uşile. Micii afacerişti se plâng de monopolul pe care l-au impus marile magazine şi preconizează că în câţiva ani vor dispărea.

Dacă acum zece ani cartierele Clujului erau împânzite de magazine de cartier, acum rar mai găseşti două-trei pe o stradă. Venirea marilor companii de comerţ în oraşele importante a însemnat sfârşitul pentru micii afacerişti.

Perspective sumbre

O patroană a unui magazin alimentar de pe strada Bucureşti se plânge de controalele tot mai dese ale autorităţilor.


„Știți care este marea problemă? Că toți cei de la ANAF, ITM, OPC ne toacă pe noi, dar la marile magazine nu merg să verifice. Ce? Credeți că angajații marilor magazine lucrează în condiții decente? Sau că le este respectat contractul de muncă? Dar vedeți...tot noi ăștia mici primim amenzi de vorbim singuri. Este foarte greu să reziști. Cu acte, cu impozite, sănătate...Oamenii ce mai cumpără de la noi e o apă, o franzelă. De cărnuri nici nu poate fi vorba. Soluții? Soluții nu există”, a declarat o patroană de magazin de pe strada Bucureşti.

O altă patroană se plânge de monopolul implementat de marile lanţuri de magazine şi preconizează că în câţiva ani va da faliment. Singurele produse pe care le mai vinde sunt ţigările şi sucurile, iar despre mezeluri nici nu se mai prea poate pune problema.


„Este foarte greu să răzbați cu aceste magazine mari pentru că ei vând în regim de en gros, au prețuri foarte mici, au toate produsele și noi vă dați seama că nu ne putem permite să avem aceleași prețuri ca ei. Marea problemă a început în momentul în care s-au deschis aceste mall-uri și magazine. Eu cel puțin estimez că într-un an-doi nu o să mai fie magazine mici la colțurile blocurilor pentru simplu motiv că monopolul care s-a format din marile lanțuri de magazine este mult prea puternic și ne va scoate pe noi micii buticari afară din joc. Suntem mult prea mici în fața celor mari. Vă dați seama că deja am ajuns în situația în care vin cu bani de acasă să-mi plătesc marfa? Cât o să mai pot s-o duc așa? Cel mult un an sau doi. Dar asta e relativ. Este practic o luptă pe care noi deja am pierdut-o. Nu știu ce ar trebui făcut pentru că nu mai e nimic de făcut. Cel mai bine vând țigări, sucuri și câte un chips. Dar de exemplu mezeluri nu-mi permit să țin și oricum și pe cele pe care le am am noroc cu distribuitorii că îmi face retur la marfă. Altfel nu mi-aș permite să țin nici aceste mezeluri (n.red.:arată către o ladă frigorifică de aproximativ un metru)”, a spus o altă patroană.

Preţurile mai mici le fac cu ochiul clienţilor

Clienţii susţin că îşi fac cumpărăturile de la marile magazine pentru că produsele sunt mai ieftine. „Pe lângă faptul că le găsim pe toate aici sunt și mai ieftine. Vă spun sincer că foarte rar îmi mai cumpăr produse de la magazinele de cartier. Așa...cel mult câte o franzelă, un suc”, a declarat un director al unei companii care şi-a făcut cumpărăturile de la mall.


Pensionarii resimt cel mai mult diferenţele de preţuri dintre cele două categorii de magazine.

„Problema cu magazinele de cartier este că au prețuri cu 15-20% mai mari ca aici, la mall de exemplu. Și vă rog să mă credeți că se simte la buzunar. Cu toate acestea însă cumpăr cam de două ori pe săptămână de la magazinul din colțul blocului”, a spus un pensionar.


Dacă unii clujeni îşi fac cumpărăturile de la marile lanţuri de magazine, alţii aleg în continuare magazinul din colţul blocului, motivul fiind proximitatea.

„Zilnic îmi fac cumpărăturile de la magazinul de la parterul blocului. E mai aproape. La mall când vin cumpăr astfel încât să nu mai trebuiască să mai revin foarte repede. Deci cumpăr cantități mari. Cam de două ori pe lună vin la mall”, a precizat un bugetar.


Patronii, contrazişi de economişti

Economistul Eusebiu Burcaş este mai optimist decât patronii magazinelor. El susţine că magazinele de cartier nu vor dispărea niciodată.

„Povestea asta este foarte relativă. Într-adevăr, o să dispară cei care nu sunt pregătiţi pentru concurenţa cu marile mall-uri. Magazinele de cartier există în toată lumea şi vor fi în continuare. Ideea este că vor rămâne cel mai sigur în piaţă magazinele specializate mici de cartier, mai mult decât minimarket-urile de cartier. Eu cred că un magazin specializat are mai multe şanse să rămână în piaţă decât un magazin care face oarecum concurenţă directă încercând să vândă din toate produsele câte ceva”, a declarat Eusebiu Burcaş. Povestea cu preţurile mai mici practicate de marile lanţuri de magazine mi se pare doar vârful icebergului. Da, este cel mai vizibil aspect. Ideea e că rolul magazinelor de cartier nu este să concureze cu supermarketurile în cantităţi mari. În schimb pentru un magazin de cartier e clar că rolul lui este proximitatea”, a precizat Eusebiu Burcaş.

Economistul a spus că cel mai important aspect pe care patronii de magazine trebuie să-l aibă în vedere este orarul.

„Bătaia oarbă pe preţuri cred că este o chestiune prost înţeleasă. Patronii de magazine de cartier trebuie să înţeleagă că rolul lor nu este să se bată cu marile magazine. Rolul lor este să fie acolo, să aibă un program în condiţiile în care eu vin târziu acasă şi n-am timp să mă duc la supermarket. Eu cred că poziţionarea a fost greşit înţeleasă, atâta vreme cât ei n-au avut nici o concurenţă pe piaţă până în urmă cu 7-8 ani de când au apărut marile reţele de magazine, au făcut ce-au vrut în piaţă şi şi-au pus nişte marje de multe ori total nesimţite”, a declarat economistul Eusebiu Burcaş.

abonare newsletter