Economie

Fiscul le pune beţe-n roate afaceriştilor

Fiscul se interesează ce studii au patronii din România, ce bani deţin în conturile din străinătate, dacă au datorii şi cine îi poate recomanda că sunt oneşti. Toate aceste întrebări sunt trecute într-un formular pe care patronii trebuie să-l completeze dacă vor să devină plătitori de TVA.

Întrebările Fiscului vizează datoriile la buget pe care le-ar avea patronii şi asociaţii lor, dar şi rezultatele financiare trecute. Anul trecut, se pare că unele dintre aceste întrebări au fost destul de grele pentru unii patroni. Potrivit Potrivit Digi24.ro, 35 la sută dintre patronii care au cerut aprobarea Fiscului au fost refuzaţi.

Oamenii de afaceri reclamă însă că inspectorii fiscali cer o grămadă de documente într-un timp scurt şi că sunt trataţi din start ca evazionişti. „Există o întrebare referitoare la conturile bancare ale contribuabilului, numărul de contracte individuale de muncă încheiate...”, spune Alexandru Cristea, specialist fiscal.


Amendează ANAF fără reguli?

De menționat este faptul că încă nu există făcut public un punctaj după care o companie primește sau își păstrează înregistrarea în scopuri de TVA, decizia ANAF fiind una controversată, iar nedepunerea datelor de către acționari si/sau administratori atrage după sine pierderea înregistrării la TVA.

Explicaţiile ANAF, praf în ochi?

Întrebaţi de reporterul Monitorul de Cluj „de ce trebuie să treacă omul de afaceri cinstit prin astfel de proceduri pentru că ANAF-ul e incapabil să combată evaziunea fiscală” reprezentanţii ANAF, prin purtătoarea de cuvânt Andreea Rădmănăştian, s-au ascuns în spatele legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi au cerut să formulăm o cerere pentru a obţine un răspuns.


Conform legii 544/2001 “accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României”, se arată în textul legii.

Vrei să amâni întâlnirea cu statul? ANAF cere explicaţii

Potrivit unei invitaţii trimise unei firme de la care așteaptă clarificări, ANAF cere spre studiu următroarele documente ale companiei: fotocopii conform cu originalul pentru contractele încheiate; evidența financiar-contabilă la zi (contracte, facturi, balanța, jurnale vânzare-cumpărare); lista mijloacelor fixe; documente instalare AMEF (casa de marcat- n. red.); situație stocuri; lista furnizori/clinți şi planul de afaceri, informează cursdeguvernare.ro.


De asemenea, ANAF precizează că, la data stabilită pentru întâlnirea cu reprezentanții companiei, prezența administratorului companiei este obligatorie. ANAF informează agentul economic: Puteți solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de prezentare la serviciul/biroul/compartimentul de informații fiscale”.

După care urmează precizarea: „Amânarea se aprobă sau se respinge, după caz.” La finalul invitației, Fiscul transmite: „În caz de neprezentare, se vor aplica următoarele sancțiuni- anularea înregistrării în scopuri de taxă pe valoare adăugată, potrivit art.8 alin.3 din OG 17/2015”.


Situaţii absurde

Pe baza răspunsurilor date, care trebuie justificate prin acte, Fiscul decide dacă firma poate beneficia de rambursarea TVA de la stat sau nu.

„Administratori străini, numiţi de multinaţionale în România, au refuzat acest mandat tocmai pe solicitările de a arăta veniturile. Se ajunge în situaţia în care un administrator din Canada trebuie să-ţi declare veniturile dintr-o schemă de fond de pensii din Alaska”, spune Alexandru Cristea, specialist fiscal.


Formularul trebuie completat şi de firmele care doar şi-au schimbat adresa sau administratorii. Patronii care nu obţin un punctaj bun riscă să nu-şi poată deconta TVA-ul.

„Este o penalizare uriaşă, care poate scoate din business orice companie. Vedem încă o măsură prin care ANAF îi pedepseşte pe bunii contribuabili pentru faptul că există printre noi şi evazionişti”, spune Gabriel Sincu, specialist fiscal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter