Economie

Biserica nu mai primește bani de la stat. Patriarhia răspunde: „Să ne dea înapoi ce ne-a luat”

Mai mult pentru Sănătate şi Educaţie, mai puţin pentru Biserici. Bugetul de stat pentru anul viitor este gata. Guvernul speră să încaseze mai mulţi bani din taxe şi impozite, aşa că un singur minister va avea la dispoziţie fonduri mai puţine ca în 2015. Surpriza din buget este nealocarea de bani pentru biserici.

Anul viitor Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi niciun ban de la buget. Iar asta pentru că, în bugetul Secretariatului General al Guvernului, nu este prevăzut niciun leu pentru biserici. În consecinţă, Biserica Română va trebui să se bazeze pe fondurile proprii şi pe donaţii pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului, estimate la o valoare de 100 de milioane de euro, scrie digi24.ro.

Afectate de decizia Guvernului sunt şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie. Până acum, bisericile au primit fonduri consistente de la stat - de exemplu, anul trecut, a fost alocată o sumă de 177 de milioane de lei. Abia din 2017 va fi reluată finanţarea lăcaşurilor de la cult cu bani de la buget, dar fondurile fi de peste zece ori mai mici faţă de anii 2014 şi 2015.


Patriarhul Daniel a declarat, sâmbătă, că preoții ar fi de acord să renunțe la salariile de stat dacă biserica va primi de la stat terenurile confiscate în mod abuziv. „Suntem de acord nu numai să ni se impoziteze veniturile ci și să renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ce ne-a luat statul în mod abuziv. Noi nu stăm cu mâna intinsă la stat, dar să ne dea înapoi ce ne-a luat, donațiile primite de biserică în mod liber”, a spus Patriarhul, potrivit stiripesurse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter