monitorulcj.ro Menu
Economie

INCDTIM a inaugurat CETATEA energiilor alternative (P)

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare INCDTIM Cluj-Napoca a inaugurat ieri “Centrul de Cercetare şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative” – CETATEA.

Proiectul CETATEA este unul de importanţă strategică pentru evoluţia energiilor alternative în România și a avut ca obiective specifice construcţia unei clădiri – sediul noului Centru de Cercetare CETATEA – și dotarea acestei noi infrastructuri cu echipamente de cercetare performante, de ultimă generaţie. Pentru asigurarea succesului implementării acestui proiect, INCDTIM a pus la dispoziţie o resursă umană bogată și o echipă de management care și-a dovedit încă o dată eficiența prin finalizarea acestui proiect complex într-un timp atât de scurt. Și spunem “complex” deoarece în locul unde acum este această clădire, cu 20 de luni în urmă nu exista nimic. Apoi, întregul protocol de achiziții de aparatură pentru cercetare este unul care trebuie să urmeze o procedură strictă, este publică și totul se desfășoară cu maximă transparență.

Colaborarea extrem de eficientă cu Biroul Regional din Cluj-Napoca al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare – ANCSI, Organismul Intermediar pentru Cercetare la nivelul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, a fost dovedită și acum, ca dealtfel și prin finalizarea cu succes a proiectelor de amploare finanţate din Fonduri Structurale Europene câştigate până acum de institut.


Specific acestui proiect este marea sa actualitate pentru că, la nivel global, domeniul energiei antrenează investiţii şi resurse uriaşe de cercetare, dezvoltare şi inovare, omenirea înţelegând necesitatea vitală a descoperirii şi utilizării urgente a unor resurse energetice alternative. Clădirea CETATEA respectă cele mai stricte norme de eliminare a poluării sonore, vibraţionale și electromagnetice și are propriile generatoare fotovoltaice, care-i asigură un procent important din consumul propriu de energie.

“Prin Centrul de Cercetări şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative CETATEA ne-am propus crearea unei infrastructuri CDI concentrate şi puternice, care asigură institutului capabilităţi ştiinţifice şi tehnice de nivel mondial, pentru a dezvolta activitatea de cercetare şi dezvoltare tehnologică în domeniul larg al energiilor alternative. Proiectul contribuie, astfel, la crearea condiţiilor pentru o dezvoltare durabilă a României prin folosirea eficientă a noilor tipuri nepoluante de resurse energetic. Iar dacă prin accesarea fondurilor europene am reuşit până acum să facem investiţii masive în dotările necesare dezvoltării INCDTIM pe termen lung, acest proiect, pe parte de energii alternative, se anunţă a fi cea mai puternică direcţie aplicativă, care va avea o foarte strânsă legătură cu industria şi o finalitate în economia reală.” a declarat Dr. Ing. Adrian Bot, director general al INCDTIM și directorul proiectului CETATEA.


Dintre tematicile care vor fi explorate şi dezvoltate prioritar în cadrul Centrului de Cercetare CETATEA, de maximă actualitate și noutate sunt conversia concentrată a energiei solare în energie electrică prin grupuri termoenergetice, o tematică nouă ce implică realizarea modelelor experimentale de concentrator solar, dezvoltarea de materiale și dispozitive electronice pentru conversia fotoelectrică şi termoelectrică, tehnologii pentru energetică bazate pe hidrogen și recuperarea energiei din poluarea ambientală vibraţională şi electromagnetică.

Proiectul CETATEA a fost cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Creșterea Competitivității Economice POSCCE. Valoarea totală a proiectului este de 43.974.400 lei, din care 35.000.000 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă: 29.841.000 lei contribuţia Uniunii Europene prin FEDR şi 5.159.000 lei contribuţia Guvernului României prin bugetul naţional. Cota de 8.174.400 lei, reprezentînd TVA, a fost suportată de Guvernul României, iar diferenţa din fonduri proprii.


Proiectul CETATEA este încă o poveste de succes a cercetării clujene, care atacă cu îndrăzneală probleme spinoase din domeniul energiilor alternative. Suntem siguri că vor aparea și solutii pe măsură deoarece, așa cum a mai precizat directorul proiectului, Dr. Adrian Bot “Singura energie infinit regenerabilă este cea a minții umane”, iar INCDTIM nu duce lipsă de astfel de energie.