monitorulcj.ro Menu
Economie

„Campioni în Business” ajunge la Cluj-Napoca, unde va premia cei mai dinamici antreprenori din regiunea Transilvania (P)

Cei mai de succes antreprenori din Transilvania se reunesc joi, 29 octombrie, la Hotelul Opera Plaza, din Cluj-Napoca, pentru a afla cine sunt Campionii în Business din regiune în anul 2015.

- Conferințele „Campioni în Business” din 2015 au debutat la Iași, pe 22 octombrie, și continuă la Cluj-Napoca, pe 29 octombrie, și la București, pe 11 noiembrie.

- Cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2014 s-a înregistrat în Transilvania (9,8%).


- Primele 2.800 de companii antreprenoriale din Romania au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 237 de miliarde de lei.

Proiectul „Campioni în Business” include trei conferințe care au loc, anual, în regiunile Moldova, Transilvania și în Muntenia: evenimentul de debut a avut la Iași, pe 22 octombrie, și continuă cu evenimentul de la Cluj-Napoca, din 29 noiembrie, și cu cel de la București, din 11 noiembrie.


Companiile cu cele mai bune rezultate înregistrate în anul 2014 vor fi premiate de organizatorii evenimentului, Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix Romania. Premiile sunt acordate în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajaţi și sunt luate în calcul și transparența operațiunilor, spiritul inovator, implicarea în comunitățile locale și valoarea adăugată mediului de business din România.

Cu ocazia ediției din acest an, partenerii „Campioni în Business” - Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix Romania - au realizat o analiză potrivit căreia Transilvania a înregistrat, în 2014, cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri faţă de 2013, de 9,8%. Datele mai arată și că cele mai mari 2.800 de companii deținute de antreprenorii din România au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri agregată de circa 237 de miliarde lei, cu 9,3% mai mare decât cea realizată în 2013.


Companiile analizate au înregistrat, cumulat, un profit brut de 8,5 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de 2013. Totodată, valoarea agregată a profitului net a crescut cu 17,8%, până la 6,9 miliarde lei, semn că antreprenorii de la noi din țară continuă eficientizarea activităţii. În ceea ce privește rata profitului brut, a crescut în 2014 și ajuns la 3,6%, față de 3,4%, cât era în anul precedent, în timp ce rata profitului net s-a majorat de la 2,7% în 2013 la 2,9% în 2014.

Domeniile de activitate în care antreprenorii au înregistrat cele mai mari valori agregate ale cifrei de afaceri şi profitului brut în 2014 sunt: comerțul cu ridicata (896 de companii ce însumează venituri de 79 miliarde lei), comerțul cu amănuntul (258 de companii și 24 miliarde lei) şi construcțiile (256 companii și 17 miliarde lei). Dintre primele nouă domenii după cifra de afaceri agregată, cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri în 2014 faţă de anul precedent s-a înregistrat în IT şi telecom (16%), construcţii (14%) și comerț auto (13%).


Domeniile IT și telecom ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte ritmul de creştere a numărului de angajaţi (cu 6% mai mulţi decât în 2013), urmat de comerţul cu ridicata şi energie (fiecare cu 5%). Referitor la numărul total de salariați, companiile antreprenoriale au raportat anul trecut cu 3,8% mai mulţi angajaţi faţă de anul anterior și au ajuns în 2014 la un număr de aproximativ 504 mii de persoane. Raportat la evoluția cifrei de afaceri și a profitului, ritmul de creștere a numărului de salariați indică un plus de eficienţă în activitatea angajaților față de 2013. Astfel, cifra de afaceri per salariat a crescut în 2014 cu 5,3%, până la circa 470 mii lei, iar profitul brut per salariat s-a majorat cu 12,7%, ajungând la 17 mii lei în 2014.

Datele au fost obținute  în urma analizei făcute de partenerii proiectului „Campioni în Business”, Enterprise Investors, BCR, PwC România, Asociația Triple Helix.


Despre proiect

Aflat la cea de-a V-a ediție, „Campioni în Business” își propune să  evidențieze în fiecare regiune companiile cele mai performante, cu cele mai mari și mai spectaculoase creșteri ale cifrei de afaceri si ale numărului de angajați, conduse de oameni de afaceri îndrăzneți și vizionari.

„Campioni în Business” este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai de succes antreprenori români, adevărate modele pentru mediul de afaceri autohton si pentru societate.

Pentru mai multe detalii despre program, puteți accesa website-ul http://www.campioniinbusiness.ro/ ș ipagina de Facebook https://www.facebook.com/campioniinbusiness?fref=ts.