Economie

O clujeancă şi-a plătit lunar ratele, dar este executată silit

O mamă singură din Cluj-Napoca riscă ajungă pe drumuri, cu cei doi copii ai ei, după ce Bancpost și firma ERB NEW EUROPE FUNDING ll B.V., la care are un credit în franci elvețieni, i-a declarat creditul scadent anticipat, deși potrivit chitanțelor rezultă că și-a plătit datoriile către bancă lună de lună, inclusiv în august.

O instanță a Judecătoriei Cluj-Napoca i-a respins  cererea de suspendare provizorie a executării silite, astfel că de acum înainte nimic nu-l poate opri pe executorul judecătoresc s-o arunce pe femeie în stradă, din casa pentru care a achitat circa 24.000 de CHF din cei 34.000 cât a fost valoarea creditului, informează paginadebănci.ro

Femeia se află în proces privind clauzele abuzive din contractul de credit cu banca. Ea a achitat lunar ratele aferente împrumutului, ultima dintre rate fiind plătită pe 18 august 2015.


„Respinge, ca fiind neîntemeiată, cererea de suspendare provizorie a executării silite. Fără cale de atac”, sună, sec, decizia instanței, care anulează ultima speranță a Argentinei Deac de a rămâne, totuși, în casa pentru care plătește din 2007, cu eforturi adesea la limita supraviețuirii.

„Miercuri, 27 august 2015, am primit un plic de la executorul judecătoresc din Baia Mare, Dragoș Dorin Adrian, prin care mi se comunica faptul că a început executarea silită. Joi, o zi mai târziu, am primit mesaj de la Banca Transilvania, în care încasez salariul, pe telefon, că s-a instituit poprire pe cont, în condițiile în care sunt unic întreținător de familie, am în întreținere un copil minor, a cărui alocație este virată în acel cont. Menționez că banca nu a depus nici o diligență pentru a rezolva amiabil problema creditului, iar eu sunt funcționar public căruia i-a fost diminuat salariul cu 25% în anul 2010”, spune clienta Bancpost.


Potrivit Argentinei Deac, creditul a fost de 34000 CHF, până în prezent deține chitanțe că a achitat 24.000 CHF, iar executarea a venit pe suma de 29.791,81 franci elvețieni reprezentând debit restant. Clienta spune că aceasta ar putea să fie valoarea din momentul în care creditul a fost declarat neperformant, în 2013, dar că de atunci a achitat încă o mulțime de rate lunare.

În plus, clienta ar avea acum de plătit și 8.409 lei cheltuieli de execulare silită.


Argentina Deac se întreabă și cum s-a ajuns la aceste sume, dacă la un credit declarat scadent anticipat nu se mai calculează dobânzi și penalități. Marja băncii în acest contract este de 8%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter