Economie

Astra Asigurări intră în faliment. Cum îi afectează pe clienţi

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

Preşedintele autorităţii, Mişu Negriţoiu spunea la finele lunii mai că, în situaţia în care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

„Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rău caz şi putem face faţă unei situaţii limită. Dacă avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi în situaţie de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim toate aceste rezerve. Dacă am fi avut mecanismul de rezoluţie, cheltuielile ar fi la jumătate. Azi, în cazul Astra, nu putem face nicio intervenţie, în afară de administrarea specială, nu putem face altceva decât lichidarea", mai spunea şeful ASF la sfârşitul lunii aprilie.


Ce vrea patronul Astra

Acţionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis luni că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, până în septembrie 2016, solicitând totodată ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai.

De asemenea, Adamescu a cerut autorităţii sa-i permită asigurătorului să preia AXA Life Insurance.


Astfel, cei doi acţionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei să contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevăzută ca necesar pentru majorarea de capital, proces eşuat săptămâna trecută, dar în două etape.

Prima tranşă, de 150 milioane lei, ar urma să fie plătită până la sfârşitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016.


„În condiţiile aprobării planului de redresare financiară, actionarii sunt pregătiţi să susţină nevoile urgenţe ale companiei cu fonduri, că etapă preliminară şi temporară până la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital", au transmis acţionarii Astra luni.

ASF a comunicat joi că, în şedinţa din această săptămână a Consiliului autorităţii, se va decide asupra situaţiei Astra Asigurări, după ce va analiza raportul pe care KPMG îl va întocmi cu privire la derularea procesului de redresare.


Cum îi afectează pe clienţi

Experții în asigurări spun că falimentul Astra nu va afecta clienții care au polițe la societatea de asigurări, însă pe viitor acest lucru va duce la majorarea polițelor.

„Nu ar trebui să îi afecteze pe cei care au polițe la Astra. Adică vorbim de persoane fizice, având în vedere limita maximă de 450.000 de lei, deci 100.000 de euro. În mod normal pentru persoane fizice e suficient. La juridice nu știu, e în funcție de ce au în portofoliu. Cred că o să fie o problemă cu service-urile pentru că sunt destule care au de recuperat peste 450.000 de lei de la Astra. Nu mi se pare că ar trebui să le plângem de milă pentru că service-urile sunt în cunoștință de cauză cu situația financiară a acestei societăți de ani de zile. Dacă au apucat să își adune debite care depășesc suta de mii de euro e problema lor. A doua e problema convenției carte verde, la care nu se poate impune o limitare a despăgubirii”, a declarat pentru digi24.ro specialistul în asigurări Cristian Constantinescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter