Economie

Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel: "Clujul are un climat de afaceri care place companiilor noastre"

Matthijs van Bonzel a vorbit marţi, în ultima sa conferinţă de presă ca ambasador al Olandei la Bucureşti, despre efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri şi a afirmat că este important ca banii de la buget să fie investiţi în "domeniile cu slăbiciuni, nu să fie daţi înapoi oamenilor".

Întrebat ce părere are despre discuţiile din România pe tema Codului Fiscal, diplomatul olandez a subliniat necesitatea investiţiilor în România. "Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate, educaţie. Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor", a spus Matthijs van Bonzel.

Referitor la investitorii olandezi, ambasadorul a spus că aceştia văd România ca pe "o ţară care se dezvoltă". Diplomatul a mai spus că, din discuţiile sale recente cu mai mulţi oameni de afaceri olandezi, a reieşit că România ar putea să atragă unii investitori care se află momentan pe piaţa asiatică, fără să depună eforturi prea mari, având în vedere că multe ţări din Asia nu se descurcă foarte bine.


"Regulile pe care le avem în UE, să facem competiţia liberă posibilă, sunt cruciale. Ca societate, ca guvern, dacă respecţi aceste reguli şi arăţi asta investitorilor privaţi, ei vor veni, vor investi", a spus van Bonzel, dând exemplul Constanţei.

"Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se înbunătăţesc", a spus ambasadorul.


Ambasadorul a explicat că oamenii de afaceri ar fi încântaţi să poată vinde mai multe produse pe piaţa românească, însă dacă România vrea să atragă investitorii aici, trebuie să aloce mai mulţi bani pentru investiţii, pentru a-şi creşte competitivitatea.

Diplomatul olandez a spus că nu trebuie să fie un mediu de afaceri perfect, dar trebuie să fie nişte minime condiţii îndeplinite pentru atragerea investitorilor. De asemenea, Matthijs van Bonzel a mai spus că lucrurile se înbunătăţesc gradual în România şi că există perspective pentru investitori.


"Spre exemplu, în Constanţa am fi avut sute de milioane de investiţii, dar investitorii nu au venit pentru că mediul de afaceri nu a fost suficient de stabil pentru investiţii. Aceasta este o pierdere pentru România, au plecat în altă parte, este competiţie De asemenea, pe tema statului de drept, ţările sunt în competiţie, oraşele sunt în competiţie. Cu cât eşti mai stabil, iar Clujul este un exemplu bun. Clujul are un climat de afaceri care place companiilor noastre", a spus van Bonzel.

Referitor la oportunităţile de afaceri din România, diplomatul a spus că turismul medical are toate premisele să se dezvolte în România. "Este un domeniu în care România este competitivă şi este foarte foarte promiţător, mai exact turismul medical. Am văzut acest lucru întâmplandu-se în Costa Rica. (…) Poţi să faci acelaşi lucru şi aici, în Deltă sau în Transilvania. Este una din cele mai frumoase părţi ale Europei, aveţi ambele comori: Delta şi Carpaţii", a spus van Bonzel.


Matthijs van Bonzel: Aderarea la Schengen nu este atât de importantă, economia e mult mai importantă

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ţara sa va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate condiţiile, adăugând că, în opinia sa, mult mai importantă este economia, care poate aduce bunăstare.


Ambasadorul, aflat la finalul mandatului din România, a spus că "din toate regulile din UE, Schengen este un capitol particular", iar Parlamentul olandez ar fi de acord cu aderarea României la Schengen, după ce România va îndeplini toate cerinţele referitoare la integrarea europeană, discutate în 2007, şi va rezolva toate problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, dipomatul a explicat că Parlamentul olandez îşi bazează deciziile, în mare parte, pe MCV, dar şi pe informaţiile pe care le primeşte de la ambasadă.

"Acesta este un raport public foarte deschis (MCV – n.r.) şi Parlamentul nostru compară raportul cu tendinţele şi cu faptul că România ar putea fi pregătită să adere la Schengen şi, aparent, vrea să adere la Schengen. Eu nu prea am înţeles niciodată de ce este aşa important, pentru mine economia este mult mai importantă (...) Dacă România respectă aceste reguli, referitor la legi, justiţie, anticorupţie, economia va creşte şi asta va aduce bunăstare, stabilitate, doctori, antreprenori, creştere, taxe, pentru că România face parte din UE. Schengen nu este atât de important. Este vorba de economie", a mai spus diplomatul.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. Mandatul său a debutat însă pe fondul unui climat relativ tensionat în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

De altfel, el a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Matthijs vanBonzel are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. "Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici", anunţa la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

Ultimele Stiri
abonare newsletter