Economie

Contractul cu noul investitor de la Jucu a fost semnat. Matthias Thomas Henke, preşedintele Henschel, explică de ce a ales Clujul

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a semnat marţi, contractul cu un nou investitor străin care se va loca în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu. Este vorba despre societatea germană Henschel GmbH, societate cu o tradiţie de peste 200 de ani pe piaţa din Germania, specializată în fabricarea elementelor mecanice de transmisie pentru maşinile pe şine - tramvai, metrou, tren.

Obiectul contractului semnat de către preşedintele Mihai Seplecan împreună cu conducerea Tetarom S.A., din partea judeţului Cluj, respectiv de către reprezentanţii societăţii Henschel GmbH, Matthias Thomas Henke – proprietar şi asociat unic, Rudy Thema – directorul Henschel RO SRL, societate deja înfiinţată la Cluj şi Hannelore Ileşan – consilier de investiţii pentru România, îl reprezintă constituirea, în favoarea SC Henschel RO SRL a unui drept real de superficie asupra unei parcele de teren în suprafaţă utilă de 3, 6 hectare, pentru construirea şi operarea investiţiei, pe o durată de 40 de ani, cu opţiunea prelungirii, precum şi administrarea infrastructurii necesare funcţionării şi exploatării investiţiei.

„Mă bucură extrem de mult faptul că, la finalul a circa şase luni de discuţii şi negocieri, începute încă din perioada în care eram consilier judeţean, am semnat astăzi contractul cu reprezentanţii companiei Henschel RO SRL, referitor la investiţia pe care dânşii urmează să o dezvolte în Parcul Industrial Tetarom III.  Este vorba de o investiţie în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru început, şi care va crea, de asemenea, minim 100 de locuri de muncă. Dincolo de valoarea în sine a investiţiei şi de contribuţia ei la dezvoltarea economico-socială a judeţului, acest contract are valoarea unui mesaj mai mult decât pozitiv menit să atragă noi investitori în judeţul nostru, reconfirmând Clujul ca şi locaţie ideală pentru investiţii” consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.


La rândul său, Matthias Thomas Henke, a precizat că la Jucu se vor produce elemente mecanice pentru cutii de transmisie pentru tot ceea ce înseamnă transport pe şine. Reprezentanţii firmei germane au precizat că urmăresc să angajeze ingineri, fiind interesaţi de inginerie mecanică şi mecatronică, precum şi de ingineria materialelor. În acest sens, în cursul zilei de luni au avut întâlniri cu reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu care a şi fost semnat, de altfel, un parteneriat.

“Am fost întrebat din diferite părţi de ce am luat această decizie, de ce am decis să vin în România, mai ales spre Cluj. Prealabil deciziei noastre pentru Cluj si pentru Tetarom am analizat mai multe locaţii din câteva ţări est europene printre care şi mai multe locaţii din România. Decizia pentru Cluj şi pentru Tetarom III a fost luată mai ales pe baza a trei argumente principale.


Începând cu primul dintre cele trei motive pentru care am venit spre Cluj, susţinerea foarte bună din partea autorităţilor locale politice precum şi a conducerii de la Tetarom. Îl cunosc pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean încă de pe vremea când era consilier judeţean şi încă de atunci se implica personal pentru venirea noastră la Cluj. Îl admir personal şi am toată stima faţă de imensa sa forţă de muncă, lucrând fără oprire pentru Cluj, pentru locuitori şi pentru interesele acestui oraş. Această calitate a dânsului o admir în mod deosebit şi mă motivează personal să investesc în Cluj.

Motivul numărul doi, posibilitatea de a dezvolta şi concretiza tehnologiile noastre împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Am prilejul de a recurge la o mare rezervă de ingineri temeinic pregătiţi pentru a  putea dezvolta împreună proiectele noastre complexe.


Al treilea motiv, fondurile din partea statului român şi al Uniunii Europene care sunt oferite pentru o investiţie precum a noastră. Industria noastră are nevoie de susţinere financiară intensivă, cele tehnologice fiind foarte solicitante, comparând cu alte industrii. În prezenta criză din Europa observăm că Germania poate ţine spatele acestei situaţii tocmai pe o bază industrială foarte bine dezvoltată în comparaţie cu alte state. Aici se face dovada că statul român pune accent prin susţinerea acestor investiţii într-un viitor stabil. Pentru Henschel oferă posibilitatea unei dezvoltări strategice la noul nostru sediu în judeţul cluj. În teoria managementului clasic această situaţie se numeşte win-win”, a precizat Henke.

Compania Henschel a fost fondată în Kassel, Germania, în anul 1810 iar activitatea de producţie a cutiilor de viteze a început în anul 1918, în paralel cu producţia de automobile Henschel. Henschel Power Transmmition a început să producă elemente de transmisie, cutii de viteze, cutii de viteze pentru motoare diesel şi alte piese necesare pentru cutiile de viteze ale propriilor camioane şi autobuze. În Germania anilor 1960, când a început dezvoltarea autocamioanelor diesel şi locomotivele electrice reprezentau viitorul transportului feroviar, Henschel a dezvoltat şi a produs axe şi cutii de viteze pentru diferite modele de locomotive şi tramvaie, eforturile companiei fiind legate de progresul tehnologiei feroviare.


Contractul cu Henschel RO S.R.L a fost asumat de plenul Consiliului Judeţean Cluj în şedinţa extraordinară din data de 7 iulie.

În prezent Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu are ca şi clienţi companii precum De’Longhi SRL, Robert Bosch SRL, Transcarpatica SA, Karl Heinz Dietrich International Exped SRL, Imperial SRL, Star Storage SRL și Contrast Import Export SR, cu un număr total de circa 2 100 de angajaţi.


Începerea investiţiei şi construcţiei depinde de prelucrarea dosarelor pe care le vom depune pentru fonduri”, a mai precizat Henke.

abonare newsletter