Economie

Una dintre principalele bănci de pe piaţă: „Piaţa cardurilor are nevoie de beneficii adăugate pentru stimularea tranzacţiilor fără numerar”

Piaţa cardurilor din România, care stagnează de câţiva ani la circa 14 milioane de unităţi, pe fondul reaşezării portofoliilor, poate fi stimulată de bănci prin oferirea de beneficii suplimentare pentru clienţi, stimulând tranzacţiile fără numerar cu un ritm de creştere de 1-2 procente anual.

„Piaţa cardurilor este aproape flat (stagnează – n.r.) de câţiva ani, la circa 14 milioane de unităţi, pentru că a fost şi un proces de reaşezare a portofoliilor, intră noua generaţie şi iese vechea generaţie. Este interesant că urcă în continuare tranzacţiile la POS-uri şi că, dacă la ATM vorbim de 2-3-4 procente anual, la POS vorbim în continuare de 30%-40% creşteri tranzacţionale”, a declarat vineri, la Cluj-Napoca, Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail şi Private Banking la o bancă comercială.

Ea a arătat că o constrângere pentru lărgirea portofoliului de carduri este reprezentată de populaţia totală a României, de circa 19 milioane de persoane, însă apreciază că este încă loc de creştere pe segmentul tinerilor şi al persoanelor care au depozite la bănci, însă nu deţin un cont curent şi un card.


O să venim cu câteva noutăţi în viitorul apropiat pentru a încuraja această relaţionare prin card, chiar şi pentru cei care au doar depozite. Încercăm să relaţionăm toată viaţa clienţilor prin card, indiferent că au depozite, credite, alte produse de economisire, asigurări de viaţă. Acest lucru va duce şi la creşterea tranzacţiilor non-cash (fără numerar - n.r.). Nu suntem idealişti, să ajungem la 100% non-cash, dar cred că 1-2 procente putem să câştigăm în fiecare an”, a spus Demetrian.

Vicepreşedintele băncii a punctat că trebuie dezvoltate alte facilităţi la carduri decât cele clasice, astfel încât să aibă o utilizare mai largă decât plăţile standard cu care clienţii s-au obişnuit.


Dacă în 2009, piaţa cardurilor avea ca ţinţă tehnologia NFC, de plată cu telefonul mobil la comercianţi, în prezent s-a constatat că s-ar putea să nu mai fie neapărat pasul următor în atenţia industriei, având în vedere că nu s-au realizat investiţii în această tehnologie de către comercianţi.

„Se va dizolva la un moment dat (obiectivul NFC - n.r.) şi va fi o combinaţie între carduri cu sistem clasic şi contactless, respectiv plăţile pe mobil în general, fie că sunt făcute într-un cont curent, fie că sunt plăţi clasice electronice. Cred că lumea va investi mai mult în zona de POS-uri virtuale şi să poată fi relaţionate mai multe bănci fără să existe o investiţie în spate, ceea ce astăzi este o investiţie foarte mare. Comercianţii nu sunt conştienţi, pentru că în România s-a pornit cu acest pas în care băncile au investit foarte mult, comercianţii mai puţin, pe când în alte ţări comercianţii sunt cei care dezvoltă infrastructura”, a menţionat Demetrian.


Ea consideră că reducerea comisioanelor interbancare la sfârşitul acestui an, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, va produce schimbări în piaţă, în sensul că toate băncile vor fi nevoite să contruiască altă valoare cardurilor, iar pe de altă parte comercianţii trebuie să se gândească „că a venit momentul să investească şi ei”.

„Ar trebui să se construiască beneficii suplimentare pentru carduri, să nu mai fie o relaţie de unu la unu bancă-client, ci să fie o relaţie de comuniune, pentru că aceste costuri care există în spatele emiterii unui card, inclusiv de comunicaţii, să poată fi astfel susţinute. Comercianţii nu participă la costuri, avantajul lor este că le cresc vânzările, ei oferă doar discount-ul clientului la produsul/serviciile pe care le achiziţionează”, a afirmat oficialul.


Banca la care lucrează a lansat vineri la Cluj-Napoca un card contactless sub sigla MasterCard dedicat tinerilor cu vârste între 14 şi 30 de ani, în special din oraşele cu centre universitare, fără costuri aplicate (cu excepţia celor pentru transferuri interbancare), putând fi utilizat într-o reţea de comercianţi parteneri care oferă reduceri la produse şi servicii.

Cardul va putea fi emis instant de vineri în toate unităţile băncii la nivel naţional, poate fi utilizat ca un card normal de debit în orice ţară, însă facilităţile cu reduceri la achiziţii sunt disponibile deocamdată doar în Cluj-Napoca, oraş care este în acest an Capitala Europeană a Tinerilor.


Reţeaua înclude în prezent 80 de parteneri reprezentând hoteluri, restaurante, cafenele, librării, saloane de frumuseţe, servicii de turism, farmacii sau cabinete stomatologice, urmând să fie extinsă în perioada următoare.

„Vrem ca acest an să fie dedicat Clujului, va fi ediţie limitată Cluj, însă pregătim programul şi pentru alte oraşe centre universitare. Până spre sfârşitul anului, vrem să atingem 50.000 de carduri de acest fel”, a adăugat vicepreşedintele instituţiei de credit.

Banca are în portofoliu circa 250.000 de clienţi tineri, cu vârsta sub 25 de ani, din care 70% deţin şi un card bancar.

„Ne dorim ca tinerii, când pornesc la drum, să înţeleagă de la început, pentru că oricum ei cheltuie bani, părinţii le dau bani, dacă o fac într-un mod transparent şi fiscalizat au şansa ca, la momentul când vor ajunge la perioada de creditare, să îl cunoşti atât de bine ca bancă încât să mergi cu creditarea şi spre o analiză de profil tranzacţional, care este de dorit, să faci trecerea de la card la credit by default”, a conchis Demetrian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter