monitorulcj.ro Menu
Economie

(P) Ia tradiţională a fost sărbătorită şi la Tetarom

Astăzi, s-a serbat peste tot în lume Ziua Universală a IEI Tradiționale Românești! (a treia ediție). De asemenea, azi, e și sărbătoarea Sânzâienelor (Drăgaica), ziua in care, conform vechilor tradiții: "Se deschid cerurile/Să vină sânzienele!" Inițial sărbătorită în 21 iunie, ziua solstițiului de vară, sau cea mai lungă zi a anului, a rămas ulterior să fie celebrată în 24 iunie.

Și tot astăzi, în calendarul creștin se sărbătorește Ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul.

Așa că, fiind mare praznic, am sărbătorit și noi cum se cuvine! De Sânzâiene  fetele de la Tetarom au îmbrăcat straie împărătești.


Ia românească e un lucru care ține de identitatea noastră culturală. Matisse a făcut-o celebră în toată lumea, în 1940, cu a sa pictură "La Blouse Roumaine"!

Are o varietate uluitoare, de la sat la sat! Poți identifica sute de modele de ii românești de o frumusețe rară, adevărate bijuterii cusute cu mâini de aur de bunicile și străbunicile noastre! 


A fost propusă recent să fie inclusă  și în Patrimoniul UNESCO.  Susținem și noi acest demers!

http://www.petitieonline.com/petitie_pentru_introducerea_iei_romanesti_in_patrimoniul_unesco


Povestea fără sfârșit a iei românești, intrată în nemurire odată cu celebra pictură  a lui Henri Matisse, a prins o nouă viață,  când cineva a propus o zi internațională dedicată ei.

La noi, la Tetarom, suntem mulți iubitori de tradiții, de folclor și în general de frumos!


Așa că azi, la propunerea Directorului General, Viorel Găvrea, toate angajatele care au dorit, au îmbrăcat ia tradițională românească! Și ne-am simțit minunat! A fost o atmosferă de Sărbătoare!

Într-o lume a schimbărilor sălbatice și a pierderii identității în fața tăvălugului globalizării care trece de multe ori peste dreptul la diferență, e frumos să nu uiți de unde vii și să-ți asumi identitatea culturală!