Economie

Marile magazine, suspecte de blat. Cum fac să câștige din tăierea TVA?

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luni, la Cluj-Napoca, că există unele bănuieli cu privire la înţelegerile între producători şi lanţurile de magazin în ceea ce priveşte aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9% la produsele alimentare.

Chiriţoiu a declarat că se teme ca în această perioadă să nu apară înţelegeri între magazine, lanţuri de magazine şi între producători care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA la 9% la alimente începând cu 1 iunie. El a mai precizat faptul că, în momentul de faţă, are loc o monitorizare, iar dacă vor fi depistate asemenea cazuri , se vor declanşa anchete.

“Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frică că pot să apară înţelegeri între magazine, între lanţuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Şi atunci monitorizăm. Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preţurilor după ce Guvernul a făcut anunţul în ceea ce priveşte TVA-ul şi de asemenea, după 1 iunie să vedem în ce măsură se transmite reducerea TVA în preţul la raft. Dacă vor fi indicii că sunt înţelegeri ilegale între producători şi/ sau magazine vom deschide investigaţii", a declarat Bogdan Chiritoiu.


El a adăugat că instituţia pe care o conduce nu va putea prinde toţi "corupţii şi hoţii". "Important este să prindem destui şi să dăm amenzi suficient de mari astfel încât oamenii să se gândească de trei ori înainte de a încălca legea", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că în mod normal orice administrator de magazin sau producător are voie să aplice orice fel de preţ doreşte, însă în acest caz va fi sancţionat de piaţă, care se va îndrepta către preţurile mai mici practicate de alţii.


Acesta a explicat că instituţia pe care o conduce primeşte informări din partea serviciilor şi a Parchetului, cu ajutorul acestora fiind de multe ori rezolvate cazurile de licitaţii trucate.

De asemenea, preşedintele Consiliului Concurenţei a specificat că anul trecut, 90%  din amenzile aplicate au fost menţinute de instanţele de judecată.


"Amenzile pe care le dăm le încasează ANAF-ul. Ele sunt toate contestate în instanţă, dar chiar dacă e contestată amenda, ANAF o execută. Doar dacă instanţa nu decide şi suspendarea plăţii până la finalizarea cauzei. În ultimii trei ani, însă, foarte rar instanţele au mai acceptat suspendări. Asta înseamnă că ANAF execută, după care ne judecăm şi vedem la sfârşit dacă rămâne amenda, nu rămâne, uneori instanţa o mai reduce. Procentele au fost bune în ultimii ani. Anul trecut 90 la sută din cuantumul amenzilor au fost păstrate de instanţe", a mai spus Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi membri ai conducerii instituţiei au participat, luni, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii administraţiei locale.


Raportul analizat săptămâna trecută de Guvern privind preţurile la alimente din marile magazine nu prezintă informaţii legate de creşterea acestora înainte de reducerea TVA, Consiliul Concurenţei urmând să ceară informaţii retroactive privind preţurile practicate şi să verifice, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine.

Consiliul Concurenţei a comunicat asociaţiilor profesionale ale retailerilor şi producătorilor că pot recomanda membrilor să scadă preţurile cu minimum 12%, după reducerea TVA, şi i-a anunţat că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor şi după scăderea TVA, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.


Documentul menţionează "eventuale creşteri de preţuri pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie" şi precizează că, urmare a informaţiilor pe această temă din presă, Ministerul Agriculturii a dispus verificări în Bucureşti, Braşov, Cluj, Dolj, Iaşi, Sibiu şi Timiş, direcţiile din minister urmând însă să prezinte conducerii o notă informativă în care să indice eventuale astfel de majorări.

Presa a relatat însă că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

Articol scris de Iulia Popescu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter