Economie

O firmă din Germania investeşte 10 milioane de euro în parcul industrial de la Dej

Firma germană Sauter GmbH, specialist high-tech în piese strunjite de înaltă calitate, a inaugurat noua filială care va avea sediul la Arc Parc din Dej, lângă firmele Fujikura și Treleborg.

Germanii de la Sauter Turning Process SRL au primit ieri autorizația de construcție în parcul industrial Arc Parc de la Dej, aceasta fiind semnată de către primarul municipiului Dej, Costan Morar, în fața delegației firmei din Germania şi a conducerii Arc Parc Industrial Dej.

Filiala Sauter Germania în România, va produce piese strunjite/frezate de înaltă precizie, fiind unul dintre principalii furnizori de asemenea piese pentru industria automobilistică.


Printre cei mai importanți clienți ai Sauter la nivel internațional se numără companii ca Bosch sau Siemens, însă majoritatea pieselor produse de Sauter ajung prin intermediari la producătorii de automobile din întreaga lume, în special în zona europeană. Fabrica de la Dej, cu o suprafață de producție de aproape 3.000 de metri pătrați, urmează să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, însă chiar din aceste zile activitatea germanilor de la Sauter pornește la Dej cu o echipă condusă de un nou manager și trei proiecte. Pentru început, Sauter România va angaja 25 de persoane, urmând ca de anul viitor, odată cu începerea efectivă a producției, să fie angajați peste 60 de persoane la fabrica din Dej.

Compania are rezervat un teren de 1,5 ha în parcul din Dej, iar investiţia totală estimată pentru centrul de aici este de aproximativ 10 milioane de euro. Prima etapă a proiectului are un buget de investiţii de 3 milioane de euro şi include doar utilarea facilităţii de producţie.
„Vom avea nevoie de muncitori calificaţi în primă fază. Afacerea noastră e extrem de tehnicizată”, spun reprezentanţii delegaţiei germane.


Primele piese vor fi produse la final de an, fiind vorba de niște piese pentru pompa de ulei auto, iar targetul de investiţie de 10 milioane de euro ar trebui atins în termen de 3 ani, afirmă conducerea societății.

Alegerea Arc Parc ca loc de dezvoltare a firmei germane a venit după o serie de căutări în parcurile din țară, aceștia fiind singurii care au oferit o ofertă completă.
„Am ales Arc Parc Dej pentru că familia Cristea (n.red. proprietarii parcului industrial) ne dă siguranța că aici vom avea succes și ne putem dezvolta în continuare. Am vizitat mai multe locuri, am primit mai multe oferte, însă ei ne-au convins să ne stabilim aici, fiind și singurii care ne-au dat o ofertă completă pe care ne-am mulat perfect. A fost o ofertă interesantă şi în Tetarom, ca infrastructură, Bosch şi De’Longhi sunt deja în Cluj, cred că această investiţie va fi benefică şi pentru piaţa muncii. Dorim să ne extindem”, a declarat directorul adjunct al Sauter.


Printre parcurile vizitate în țară se aflăcâteva din zona București, de la Ploiești, Brașov, Sibiu, Timișoara, Bacău, dar și parcul Tetarom din Cluj-Napoca.

Compania germană, care are sediul principal în regiunea Schwabische Alb, mai are sucursale în Wehingen și Aldingen.
„Dorim să facem la Dej o replică în oglindă a fabricii noastre din Germania. Dacă firma de aici va evolua ca acolo, iar necesarul de energie va fi mare, vom realiza o centrală electrică, iar în trei ani, investiția completă”, a declarat managerul general al Sauter GmbH, Wolfgang Hafen.


Potrivit directorului adjunct al fimei, în fabricile din Germania, Sauter are angajați și români, aceștia fiind desemnați să se ocupe de instruirea noilor angajați pentru fabrica de la Dej.

Președintele Arc Parc Industrial, Adriana Cristea, a anunțat, în cadrul acestei conferințe, că în curând se va finaliza și investiția italienilor de la IMM Hydraulics, prin filiala din România IMM Hydro Est, iar în parcul industrial va fi construită și o cantină pentru cei peste 3.000 de angajați, dar și două blocuri de garsoniere. Conducerea Arc Parc Industrial Dej dă asigurări că orice investitor vine la Dej va beneficia de cele mai bune condiții pentru dezvoltarea afacerilor, oferind pachete de servicii atractive pentru investitorii străini.

Etichete: dej
abonare newsletter