Economie

Unul dintre acționarii Seenow și Electrogrup a deschis prima cramă cu vinuri autohtone din județul Cluj

Singura podgorie din judeţul Cluj are peste 50 de hectare şi se află în apropierea cramei „La Salina”.

Inițial cei doi asociați în această afacere, Simion-Adrian Mureșan și Claudiu Sugar, au dorit să cumpere cinci hectare pentru a cultiva viță de vie, datorită împrejurărilor de moment, cei doi au început să planteze în 2012 viță de vie pe o suprafață de 50 de hectare.

Începutul a fost mai greu și acum, la patru ani de când cei doi au început investiția a fost lansat și primul vin de Cluj, Issa, în apropierea Salinei Turda.
„Nu ne-am gândit la o cramă în zona salinei ci ne-am gândit la o cramă în zona dealului Durgăului pentru că fiind din zonă știam că are un potențial viticol foarte mare. Practic, investiția noastră a început în 2011, în 2012 am plantat primele vițe, toamna trecută am avut primul rod iar acum avem primul vin. Podgoria va intra la maturitate cam în 2019, iar în ceea ce privește producția putem spune că din producția anului trecut am îmbuteliat peste 40.000 de sticle și estimăm ca în 2019 să avem o producție între 250.000 și 300.000 de sticle. Ținta noatră este să intrăm în categoria vinurilor premium și vrem să fie Clujul și Turda un loc de unde să fie recunoscut în întreaga Românie, mai ales că în acest moment este singura podgorie din județ. Am vrut să fie un vin mai apropiat de lumea nouă, să fie proaspăt, fresh și orientat înspre gusturile tinerilor”, a declarat Simion-Adrian Mureșan, unul dintre asociații acestei afaceri viticole.


La lansarea vinului „Issa”, care a avut loc, sâmbătă, la restaurantul „Sarea-n Bucate”, situat la câțiva metri de intrarea în Salina Turda-Durgău, au fost prezenți mai mulți specialiști în vinuri, somelieri care au prezentat și criticat vinul proaspăt lansat pe piață.
„Crama La Salina este singura cramă din județul Cluj. Aceste vinuri nu putem să spunem că vin cu ceva în plus față de alte vinuri, vin doar ca să întregească patrimoniul vinurilor românești. Foarte interesant este de remarcat că foarte aproape de aici avem intrarea în Salina Turda. Este uimitor dealul cu sare și dealul cu vița de vie, bineînțeles solul este diferit dar naște niște vinuri atât de interesante: sauvignon blanc, chardonnay și un rose care întregește gama. Să nu uităm, vorbim de prima recoltă, prima roadă a viei și prima producție de vinuri. Deși sunt la început de drum ele se remarcă prin prospețime, au acel touchée de vin de calitate și respiră asta prin toți porii, de la prezentare, de la etichetă, de la haina vinului până la conținutul din sticlă”, a declarat somelierul Sergiu Nedelea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter