Economie

Invenţii în domeniul reducerii consumului de carburanţi prezente la Cluj-Napoca

Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru proiectele sale în domeniul reducerii consumului de carburanți la autovehicule, va participa cu patru invenții la ediția din acest an a Salonului Pro Invent, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în perioada 25-27 martie.

sursa foto 4tuning.ro sursa foto 4tuning.ro

Inginerul din Deva va prezenta la stand invenții care l-au făcut cunoscut pe plan internațional, unele premiate la saloane de profil cunoscute, cum sunt cele de la Geneva, Bruxelles sau Moscova.

“Una dintre invențiile pe care le voi prezenta la Salonul Pro Invent este sistemul dinamic de transfer al aerului, cel care a obținut anul trecut medalia de aur și premiul special al delegației din Hong Kong, la Salonul internațional de inventică de la Geneva. Invenția permite o reducere cu 5-7 % a consumului de carburant și a fost prezentată la Geneva în colaborare cu Asociația Română pentru Transport Rutier Internațional. Ea se adresează în special autobuzelor și camioanelor. A doua invenție este filtrul supraaspirant destinat autoturismelor, autoutilitarelor și chiar autobuzelor. În acest caz voi prezenta juriului un produs aplicat deja pe ambulanțele SMURD-Salvital”, a declarat marți pentru Agerpres, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.


La standul acestuia publicul va mai putea vedea și un filtru supraaspirant inversat, prima invenție a inginerului auto care acum se află în stadiul omologării internaționale cu o variantă optimizată.

Nu în ultimul rând, inventatorul va prezenta un „deflector termic” al cărui rol este de a proteja filtrul de aer supraaspirant împotriva radiațiilor termice. Acesta este util pe timp de vară pentru că menține o temperatură scăzută a aerului, iar motorul mașinii nu mai înregistrează pierderi de putere din cauza căldurii. „În perioada de vară, din cauza căldurii, motorul are pierderi de putere de până la 20%. Acest deflector menține o temperatură scăzută și oferă motorizării aceeași putere ca primăvara și toamna”, a explicat Birtok Băneasă.


Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii Pro Invent Cluj-Napoca este organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educației Naționale, la Complexul Universității, manifestarea aflându-se la ediția a 13-a.

Ultimele Stiri
abonare newsletter