Economie

Cele mai mari și cele mai mici salarii din economia românească

Vești bune pentru buzunarele românilor în 2015.

Creșterea economică  este estimată la un nivel de 2.5%, rata șomajului scade și salariul mediu pe economie atinge 1758 de lei.

Prognozele specialiștilor, bazate ca întotdeauna pe evoluția contextului internațional și în special pe veștile bune, care par să pună zona euro într-o lumină cu nuanțe de roz pentru anul care abia a început. Dincolo de prognoze și un viitor posibil care nu se concretizează întotdeauna și niciodată la fel pentru toți, românii își văd liniștiți de programul zilnic de 8 ore oficiale și mai mereu depășite, care le aduce multora suficient cât să poată respira fără griji, dar nu destul cât să mai respire și pe alte meleaguri în scurtele perioade de concediu.


Ce domenii își merită anii de facultate

Dacă vă întrebați cine sunt fericiții pasageri care umplu aeroporturile României vara, de Crăciun și de Paști, în așteptarea zborurilor spre destinații exotice de vacanță, un studiu realizat anul trecut în 7 țări din Europa de Est ne spune din ce domenii de activitate ar putea proveni salariile care le permit deplasarea:

Contabilitate și asigurări, unde salariul maxim al unui director financiar depășește 100.000 euro/an


Servicii bancare și financiare, cu un salariu maxim de peste 65.000 euro/an

Inginerie și producție, unde un angajat ambițios poate ajunge la câștiguri de 30.000 euro/an


Cum o mai duc programatorii

Păstrând tendința care a transformat ultimii ani domeniul IT într-unul privit cu invidie de majoritatea celor care, cu ani în urmă, au fugit de cerințele unor facultăți complicate de profilul matematic, salariile din IT au crescut și anul trecut cu 8%, cu sume de top pentru segmentul de management, care depășesc 50.000 euro/an. Programatorii rămân prin urmare la mare căutare și apreciați în cea mai mare parte cum se cuvine și în statele de plată.

Video: Meseriile viitorului


Cât de bine este să fii șef

Statutul de manager resurse umane vine și el cu beneficiile lui, salariile ajungând și pentru reprezentații cu experiență din această categorie, la valori anuale de peste 50.000 de euro, comparabile cu cele din domeniul IT. Depinde însă și pe cine conduci, pentru că în domeniul construcţiilor, salariul unui șef de șantier depășește cu greu 20.000 de euro/an.


Legătura dintre ospitalitate și salariile hotelierilor

Deși România are un potențial turistic mai mult decât promițător, industria hotelieră nu reușește să-și motiveze angajații din punct de vedere financiar nici în 2014. Cu un salariu mediu anual de aproape 17.000 ron, însemnând mai puțin de 4.000 de euro/an, domeniul hotelier face parte din lista celor mai prost plătite.

Salariile din industria mobilei scârțâie din balamale

Sau cel puțin așa se aude în fiecare lună, pentru cei mai mulți care au ales acest domeniu de activitate, când primesc fluturașul de salariu. Cu o valoare medie anuală de aproximativ 20.000 ron sau 4.500 euro, meseriașii care au ales să umple casele românilor cu mobilier au salariile doar cu puțin mai mari decât cei din industria hotelieră. Tot în coada listei se află și industria alimentară care își hrănește cu greu angajații. Deși majoritatea magazinelor alimentare mișună zilnic de clienți care alocă în medie 42% din veniturile gospodăriei pe mâncare, salariul mediu din acest domeniu nu depășește 20.000 ron pe an.

Video: Cele mai ciudate joburi din lume

Cât de bine plătit înseamnă angajat temporar

Pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia unei alegeri în carieră care înseamnă mai multă flexibilitate și nesiguranţă decât nivelul obișnuit pentru românul de rând, termenul de angajat temporar înseamnă persoană angajată cu contract pe durată determinată care variază de la câteva luni la cel mult trei ani de zile.

Salariile medii nete, primite de persoanele care aleg această modalitate de muncă, sunt cuprinse între 1.100 și 2.400 de ron pe lună. Cele mai mici salarii sunt primite momentan de angajații din industria producătoare de componente auto, în principal datorită faptului că majoritatea angajaților temporari sunt încadrați în fabrici din provincie. Cele mai mari salarii le primesc angajații temporari care folosesc serviciile companiilor de recrutare orientate către outsourcing precum Manpower Group Și Trendwalder.

Mai bogat pe cont propriu

Nu ca patron, ci ca freelancer. O carieră care, la fel ca cea de antreprenor sau angajat temporar nu este pentru toată lumea pentru că nesiguranța locului de muncă crește direct proporțional cu libertatea de acțiune și responsabilitatea. Dacă în cazul angajării temporare, de multe ori alegerea înseamnă acceptarea singurului loc de muncă disponibil, cariera de freelancer înseamnă un angajament pe termen lung și o alegere luată cu toate cărțile pe masă. În domeniul care trebuie (IT, design, copywriting) un freelancer poate ajunge să lucreze cu prețuri începând de la 25 de dolari pe oră.

Cea mai norocoasă sursă de câștig

Peste 450.000 de români participă anual la jocuri de poker on-line pe diverse platforme internaționale, în speranța câștigării unor venituri care să-i scoată din sărăcie sau măcar să justifice o pasiune uneori costisitoare. La fel ca în orice carieră, unii primesc cărți bune, alții nu. Pentru cei care știu să-și joace bine cărțile, veniturile pot fi impresionante. Cum este cazul românului “nandor82”, jucător Pokerstars cu experiență, carea câștigat de ziua României nu mai puțin de 54.268 de dolari.

Nici sloturile sau păcănelele, cum mai sunt cunoscute în vorbirea populară nu se lasă mai prejos și aduc celor 3% dintre români, care-și provoacă norocul în mod periodic, venituri medii lunare de aproximativ 280 de euro, după cum relatează statisticile companiei PwC România. Printre sursele de venituri care implică norocul și probabilitățile se mai numără și participarea la extragerile Loto, adoptată de 20% dintre români și la pariurile sportive.

Ultimele Stiri
abonare newsletter