monitorulcj.ro Menu
Economie

(P) Comunicat AJFP Cluj - Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat Virtual - SPV

Potrivit prevederilor Ordinului MFP nr.1154/2014, incepand cu data de 15.12.2014 si persoanele fizice care au domiciliul fiscal pe raza organelor fiscale din subordinea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Cluj au acces la serviciul Spatiul Privat Virtual.

Prin intermediul acestui serviciu se realizeaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia, care include:

comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale; transmiterea de cereri, inscrisuri sau documente de catre persoanele fizice organului fiscal. Punerea la dispozitia persoanelor fizice a unor informatii publice cu caracter fiscal, in scopul indrumarii acestora in indeplinirea obligatiilor fiscale (ex.:”Buletinul informativ fiscal”, calendarul obligatiilor fiscale,

Personele fizice pot sa acceseze serviciul SPV prin doua modalitati prin care isi vor dovedi identitatea:


Autentificarea cu certificat digital autentificat:     valabila pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala. Valabila pentru persoanele fizice care detin un certificat digital calificat. Autentificarea cu user/parola: Valabila pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independentori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decat cele pentru care se identifica prin codul de inregistrare fiscala. Valabila pentru persoanele fizice care nu detin un certificat digital.

In vederea accesarii serviciului “Spatiu Privat Virtual” persoanele fizice care nu detin certificat digital trebuie sa parcurga urmatoatele etape:

1. Pe site-ul www.anaf.ro se acceseaza serviciul informatic “Inregistrare persoane fizice”, se alege optiunea “Inregistrare utilizatori” unde contribuabilul trebuie sa-si completeze datele personale intr-o pagina web securizata (https).


Unul dintre campuri ofera posibilitatea contribuabilului sa aleaga intre cele doua optiuni de aprobare a cererii, respectiv:

Aprobarea la ghiseu,  care implica deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate in aplicatie, contribuabilul trebuie sa prezinte la ghiseu buletinul/cartea de identitate (original si copie) si numarul de inregistrare primit de pe site. ATENTIE! Cererea se considera respinsa daca contribuabilul nu se prezinta la ghiseu in termen de 10 zile de la completarea cererii de inregistrare. On-line, prin completarea in campul “Numar decizie”  a numarului de inregistrare a unei decizii emisa de ANAF(Decizia de impunere anuala sau decizie de plati anticipate emisa in cursul anului 2013 sau 2014, ori o decizie referitoare  la obligatiile de plata accesorii)

Avertizare! Datorita unor dificultati tehnice, va rugam ca in relatia cu ANAF sa utilizati o alta adresa de e-mail care sa contina un alt domeniu decat yahoo.


2. Dupa inregistrarea cu succes, persoana fizica se poate autentifica pentru a accesa serviciul APV, prin alegerea butonului “Autentificare usename” (autentificare cu user/parola) Punerea la dispozitia persoanei fizice a serviciului SPV, ca urmare a aprobarii cererii, se realizeaza in doua zile lucratoare de la verificarea cerectitudinii informatiilor si se comunica pe adresa de e-mail a persoanei fizice. Dupa parcurgerea etapelor anterioare, persoanele fizice pot sa se logheze si sa acceseze serviciul SPV. In etapa urmatoare persoanele fizice se autentifica, astfel pentru Autentificare cu user/parola: Se introduc numele de utilizator si parola, dupa apasarea butonului “Autentificare”, pe adresa de e-mail declarata la inregistrare se primeste codul de siguranta care trebuie completat in pagina urmatoare. ATENTIE! Perioada de valabilitate a codului este precizata in continutul mesajului.

3. Dupa autentificarea cu succes, utilizatorul are acces la serviciul SPV, unde are posibilitatea sa vizualizeze Profilul utilizatorului (numele de utilizator, modalitatea de autentificare), precum si serviciile Cereri si Mesaje.