Economie

Câţi kilometri de autostradă s-au construit din supra-acciză de şapte eurocenţi

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, vineri, ce sumă s-a colectat în acest an din acciza suplimentară la carburant, de 7 eurocenţi, şi câţi kilometri de autostradă s-au construit pe baza acesteia, el arătând că e vorba de o ”interpretare greşită”, care e folosită ”tot timpul”.

Premierul Victor Ponta nu a putut răspunde la întrebarea ce sumă s-a colectat în 2014 din supraacciza de 7 cenţi.

”Vreau să explic foarte clar, pentru că este o interpretare greşită pe care o folosiţi tot timpul şi pe care vă mulţumesc că îmi daţi ocazia să vă lămuresc”, şi-a început Ponta răspunsul. ”În primul rând, suma colectată ...vă transmit imediat de la ministerul de Finanţe”, a adăugat premierul.


El a ţinut să precizeze că supra-acciza nu a avut impact asupra preţului la carburant, argumentând cu faptul că ”azi, preţurile la carburant sunt mai mici decât înainte de introducerea accizei”.

Ponta a spus că din suma colectată din acciza suplimentară se cofinanţează atât proiectele europene de infrastructură, precum şi lucrările de infrastructură, de întreţinere şi de construcţie din fonduri bugetare, întrucât fondurile puse la dispoziţia României din programe structurale şi de coeziune nu acoperă decât în mică măsură necesităţile de infrastructură ale României.


”Noi avem, în 2015, 19 miliarde de lei cofinanţări la proiecte europene. Evident că acciza nu acoperă în niciun caz aceşti 19 miliarde - dacă nu mă înşel erau 2,4 miliarde anual, deci o parte din cei 19 miliarde”, a spus Ponta.

În ceea ce priveşte kilometrii de autostradă făcuţi în baza acestei supra-accize, Ponta a dat exemplul repornirii autostrăzii Transilvania, începută în acest an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter