monitorulcj.ro Menu

Economie

DNA, nemulţumită de bugetul alocat de Guvern pentru anul viitor

Potrivit legii, Direcţia Generală Anticorupţie (DNA) ar trebui să aibă o filă distinctă de buget, ceea ce nu s-a întâmplat la alocările bugetare din acest an. DNA susține că a constatat, în urma publicării pe site-ul MFP a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, că în anexe nu se regăsește fila distinctă de buget pentru această instituţie.

Conducerea DNA precizează că a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro, în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.

"În anexele la proiectul de lege sus menționat nu se regăsește fila distinctă de buget pentru DNA, așa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional)", se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată menționează că solicitarea inițială, din iulie, a conducerii DNA în vederea asigurării fondurilor minime necesare unei bunei funcționări a fost reiterată de alte două ori ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget.

"Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea DNA a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare", se mai spune în comunicat.

DNA mai precizează că, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013 iar până la 30 noiembrie 2014 a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

La rândul său procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la Digi24 că, potrivit legii, structura pe care o conduce trebuie să aibă o filă distinctă de buget şi că suma de 25 de milioane de euro cerută este cea minimă pentru a funcţiona.

„Potrivit legii, trebuie să avem filă distinctă de buget pentru DNA, aşa a fost mereu. Suntem o structură a Ministerului Public, sper ca toţi procurorii din Ministerul Public să primească bani în plus, dar legea prevede clar că trebuie să avem filă distinctă pentru DNA. Domnul ministru poate să rezolve această neînţelegere. În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea. Această problemă că trebuie suplimentat bugetul am cerut-o de la intrarea în vigoare a noilor coduri, în contextul noilor prevederi. Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”, a declarat Kovesi.

Contactat de Digi24.ro, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că este vorba despre o neînţelegere şi că se va întâlni cu ministrul Justiţiei pentru a discuta această problemă.

El a adăugat că în privinţa bugetului pentru Ministerul Public, singura scădere privind bugetul este la capitolul cheltuielilor de personal.

„Ceea ce arătaţi că e mai mic bugetul cu 32% înseamnă că titlurile pe care trebuie să le plătim anul viitor nu sunt introduse în buget şi au fost prinse pe anexă pentru că s-a discutat cu FMI şi apar la Ministerul Finanţelor Publice”, a declarata Darius Vâlcov.