Economie

Un hotel de 5 stele din Cluj-Napoca, primul din România dotat cu o centrală de cogenerare. Costuri reduse la curent şi la gaz

Un hotel de 5 stele din Cluj-Napoca a inaugurat, miercuri, prima centrală de cogenerare, care produce simultan energie electrică şi termică, din industria hotelieră din România, în urma unei investiţii de 200.000 de euro.

Managerul hotelului, Cosmin Sîndean, a declarat într-o conferinţă de presă că noua investiţie duce la îmbunătăţirea performanţei energetice şi că hotelul pe care îl conduce este primul din România care a demarat un proces de îmbunătăţire a performanţei energetice.

„Am inaugurat, joi, în premieră naţională, centrala de cogenerare în sistem ESCO pe gaz natural a hotelului City Plaza, care produce simultan energie termică şi electrică, fiind prima de acest fel din industria hotelieră din România. Investiţia în noua centrală a fost de 200.000 de euro şi duce la îmbunătăţirea performanţei energetice şi la diminuarea consumului de energie electrică şi gaz metan. Centrala permite realizarea unor economii de energie termică şi electrică de circa 20%. Electricitatea produsă cu ajutorul acestei centrale este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat de pe străzile unui municipiu precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic”, a spus Sîndean.


Potrivit acestuia, investiţia în noua centrală se va amortiza într-o perioadă de 8-9 ani, dar depinde şi de nivelul tarifelor gazului natural şi al electricităţii achiziţionate de hotel pe parcursul celor 10 ani de contract.

„Această nouă centrală de cogenerare, realizată în parteneriat cu compania EnergoBit ESCO asigură 65% din necesarul de energie termică anuală producerii apei calde tehnologice şi 53% din necesarul de energie electrică anuală a hotelului. De asemenea, duce şi la reducerea cu 50% a emisiilor de gaze care produc efectul de seră”, a mai spus directorul hotelului. 


Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca este cotat la 5 stele, funcţionează din anul 2005 şi are 85 de camere. În 2013, hotelul a obţinut certificarea de „clădire verde”.

Reprezentanţii firmei EnergoBit au precizat că acest proiect este primul finalizat în domeniul hotelier, dar că există şi alte proiecte de cogenerare aflate în diferite faze, mai ales în domeniul industrial, precizând totodată că este un proiect fără nicio subvenţie de la Guvernul României.


„Vrem să folosim acest proiect ca studiu de caz să arătăm că se poate şi în domeniul hotelier. Tehnologia nu este simplă, este foarte mult control. 80-90% din valoarea contractului cu hotelui City Plaza a fost finanţare EnergoBit”, au spus aceştia, care au mai precizat că la nivel naţional există doar cinci proiecte Esco în cogenerare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter