Economie

FMI a cedat: în 2015, deficitul va fi de 1,83%

Premierul Victor Ponta a informat, marți că există un acord de principiu cu delegaţia FMI, CE şi BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB

”Datele principale pe care se construiește bugetul se referă la un deficit de 1,83% din PIB. Este un deficit care, pe de o parte, răspunde dorinței de a arăta rigurozitate bugetară și capacitate de atingere a obiectivelor noastre asumate prin Tratatul fiscal (...), pe de altă parte, însă, nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli, și în special aici vorbim și de drepturi salariale, drepturi sociale și proiecte de investiții fie cele finanțate din fonduri europene, fie cele din bugetul de stat. Vom avea un buget în sumă totală de 238 de miliarde de lei — din care 225 sunt venituri și 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. S-a luat în considerare și s-a acceptat de către partenerii noștri internaționali estimarea unei creșteri economice egale cu cea din 2014 de 2,5% din PIB”, a anunțat Ponta la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că "pentru proiecte cofinanțate europene (..) sunt prevăzute sume suplimentare — 19 miliarde de lei pentru proiecte europene din bugetul de stat, plus 9 miliarde pentru autorități publice locale".


De asemenea, Ponta a reafirmat că "bugetul nu se construiește pe baza niciunei tăieri sau impozit suplimentar pe 2015".

"Cota unică de 16% rămâne în vigoare, se reduce taxa pe construcții speciale de la 1,5 la 1% (...) toate măsurile, fie de stimulare economică, fie de dreptate socială, în vigoare sunt incluse în buget — scutirea de impozit a profitului reinvestit, indexarea pensiilor și creșterea venitului minim garantat în plată, indexarea cu 16% a indemnizațiilor persoanelor persoanele cu dizabilități (...). Tot ce s-a adoptat este inclus în bugetul pe 2015", a susținut prim-ministrul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter