Economie

ANAF și-a reorganizat procedura de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili

În vederea creşterii eficienţei activităţii de administrare a contribuabililor, a îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare, cât şi pentru întărirea relaţiei de parteneriat cu contribuabilii a fost necesară reorganizarea activităţii de administrare.

Una din acţiunile de aducere la îndeplinire a măsurii de îmbunătăţire a colectării o constituie administrarea şi monitorizarea distinctă a unor categorii de contribuabili, definite pe baza unor criterii de selecţie, respectiv contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii.

Având în vedere faptul că unul dintre obiectivele principale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl constituie creşterea veniturilor bugetelor administrate de această instituţie, îmbunătăţirea modului de segmentare a contribuabililor care generează cea mai mare pondere a veniturilor bugetare, precum şi administrarea acestora printr-o structură unică, special creată în acest scop reprezintă un deziderat menit să contribuie la atingerea obiectivelor propuse.


Faţă de cele de mai sus considerăm că, în prezent, este oportun şi necesar ca structura contribuabililor mari administraţi în prezent de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili să fie menţinută, pentru că actualele criterii de selecţie a contribuabililor mari, stabilite prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili,  să poată fi  pe deplin cuantificate în următoarea perioadă.

Având în vedere cele mai sus expuse, s-a întocmit un proiect de ordin de modificare şi completare a Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3581/2013, prin care se propune menţinerea în administrarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili a contribuabililor existenţi în prezent.


În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 728/26.11.2013 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili prin care au fost adaptate criteriile de selecţie a contribuabililor mari care sunt administraţi de către Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili începând cu anul 2014.

Totodată, a fost emis Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administarea Fiscală nr. 3.749/05.12.2013 pentru aprobarea Listei marilor contribuabili şi a Listei contribuabililor mijlocii. Aceste liste, împreună cu lista sediilor secundare ale contribuabililor mari si mijlocii sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice – portalul Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală. 


Precizăm că, potrivit dispoziţiilor art. 7 alin. (2) din O.P.A.N.A.F. nr.3.581/2013 procedura de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili va fi aprobată prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Având în vedere faptul că abrogarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 753/2006 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, a avut ca efect şi abrogarea/invalidarea actelor normative subsecvente, respectiv şi a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.119/2006 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili în vederea aplicării Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 753/2006 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, cu modificările şi completările ulterioare, a fost elaborat un  proiect de ordin în vederea aplicării acestei proceduri la nivelul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili în vederea administrării contribuabililor mari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter