Economie

Ce greşeli fac tinerii clujeni când aplică la un job

Tot mai mulţi angajatori vorbesc despre importanţa menţionării în CV a temei lucrării de licenţă, mai ales în cazul tinerilor absolvenţi. Profesorii ar trebui să le vorbească tinerilor şi despre cum să-şi „vândă” calităţile şi cunoştinţele, susţin reprezentanţii unor mari companii care fac angajări la Cluj.

Ce greşeli fac tinerii clujeni când aplică la un job Ce greşeli fac tinerii clujeni când aplică la un job

Mulţi tineri clujeni nu au nici cea mai vagă idee despre cum să se „vândă” atunci când vine vorba despre angajare, spun reprezentanţii departamentelor de Resurse Umane ale unor companii renumite. Companii multinaţionale, de altfel, care susţin că există o mare diferenţă între modul în care se prezintă printr-un CV sau la interviu tinerii din România, comparativ cu cei din alte ţări.

Mulţi nu ştiu să scrie un CV

Daniela Iosif, recruiter în cadrul companiei Office Depot, spune că cea mai frecventă greşeală întâlnită în CV este lipsa unor informaţii esenţiale privind experienţa profesională, sau, din contră, existenţa uneori a mult prea multă informaţie nerelevantă. „În plus, tinerii nu sunt obişnuiţi să vorbească despre ei, iar emoţiile din timpul interviului îi împiedică de multe ori să-şi arate adevăratul potenţial”, susţine Daniela Iosif.


Beatrice Dumitru, consultant în cadrul companiei de reurse umane Lugera, spune că a întâlnit şi cazuri în care cei care doreau să se angajeze nu ştiau cum se scrie corect un CV. „Unii nu trec în CV, separat, fiecare angajator în parte, poziţia ocupată şi perioada, ci le amestecă. Şi este foarte greu să-ţi dai seama ce experienţă au. De asemenea, au existat cazuri în care respectiva persoană avea şanse de angajare dar nu a putut fi contactată deoarece trecuse un număr de telefon greşit în CV”, explică ea.

Competenţele copy/paste

În plus, susţine reprezentantul Lugera, este de preferat ca în CV să apară responsabilităţile reale pe care persoana în cauză le-a avut la joburile anterioare, chiar dacă acestea nu sunt atât de spectaculoase precum şi le-ar dori. La fel şi la rubrica de competenţe. „Există unele clişee pe care mulţi le trec la rubrica de responsabilităţi sau competenţe, iar un angajator îşi dă seama imediat când sunt copiate de pe internet”, explică Beatrice Dumitru.


Şi Julien Kiss, doctor în psihologie şi manager de recrutare în cadrul Escenomatica, companie germană care creează decoruri pentru filme şi parcuri tematice, spune că multe CV-uri sunt pline de clişee. „Cel care face recrutarea trebuie să înveţe să vadă dincolo de ce e scris în CV. S-a întâmplat să primim CV-uri extrem de bine scrise, dar la interviu să fim foarte dezamăgiţi de persoana în cauză. Lucrurile trecute în CV ar trebui să fie sincere. În ultima vreme, toată lumea are abilităţi ieşite din comun. Toţi sunt capabili să conducă o echipă formată din 20-30 de oameni, toţi se pricep la organizarea de evenimente. Sunt multe exagerări şi sunt tot mai multe persoane care caută pe internet ce să scrie la aceste rubrici iar apoi dau doar copy/paste. Informaţiile trecute la rubrica de competenţe au început astfel să devină irelevante”, susţine psihologul.

De ce e importantă tema lucrării de licenţă

Pe de altă parte, chiar dacă îşi scriu corect CV-ul, mulţi tineri nu dau importanţă unor lucruri care, mai ales pentru angajatorii străini, sunt esenţiale. Cum ar fi tema lucrării de licenţă. Julien Kiss spune că, în lipsa experienţei profesionale, tinerii ar trebui să pună accent pe acest lucru. „Noi îi întrebăm pe tineri la interviu şi despre tema lucrării de licenţă. Dar mulţi spun două, trei vorbe şi atât, sunt vagi şi nu dezvoltă subiectul. Asta arată o lipsă de implicare din partea lor în ceea ce priveşte lucrarea de licenţă, o lipsă de entuziasm. Pe de altă parte, în alte ţări, majoritatea tinerilor, dacă îi întrebi despre un proiect la care au lucrat, nu se mai opresc din vorbit, îţi tot explică şi-ţi povestesc... Se vede că sunt pasionaţi de acel subiect şi asta este foarte important pentru angajatorii germani”, explică Julien Kiss.


Şi Elena Manea, specialist HR în cadrul companiei producătoare de anvelope Pirelli, susţine că tinerii clujeni nu ştiu cum să se prezinte angajatorului. „Mulţi nu menţionează materiile pe care s-au specializat în facultate, informaţii care pentru angajatori sunt foarte utile. Tinerii din România, spre diferenţă de cei din alte ţări, evită să specifice în CV titlul lucrării de licenţă, lucru care l-ar putea ajuta pe angajator să-şi dea seama ce îl pasionează pe cel care a depus CV-ul. De asemenea, pe unii angajatori străini îi interesează şi nota de absolvire a facultăţii”, explică Elena Manea.

Tinerii nu ştiu să se „vândă”

Mai mult, potrivit reprezentantului Pirelli, se pare că proaspeţii absolvenţi nu ştiu ce să spună atunci când sunt rugaţi să vorbească despre materiile preferate din facultate şi despre cunoştinţele acumulate. „Am fost expatriată la Milano trei ani de zile, iar acolo, la târgurile de joburi, studenţii preferau să stea de vorbă cu noi, pe când aici vin, iau pliantul şi trimit apoi un CV pe mail. Acolo, dacă îi întrebai ce au învăţat în facultate, nu se mai opreau din povestit. Aveau atât de multă dorinţă să-ţi spună ce au făcut şi ce le-ar plăcea să facă în continuare, încât rămâneai uimit. Aici nu se prea întâmplă aşa. Bineînţeles că asta nu înseamnă că tinerii din Cluj sunt mai slab pregătiţi, doar că nu ştiu să se «vândă». Iar acesta e un lucru despre care ar trebui să le vorbească profesorii încă din timpul facultăţii”, e de părere Elena Manea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter