Economie

Ioan Rus are noi glume în program. Visează să ajungă de la Bucureşti la Cluj în 3 ore

Ministrul transporturilor Ioan Rus (59 de ani), care se află la cârma infrastructurii de transport de aproape patru luni nu mai dă niciun termen concret privind semnarea contractului de concesiune pentru autostrada Comarnic-Braşov şi se fereşte în general să vorbească despre data la care vor fi finalizate alte proiecte de infrastructură, deşi spune că îi place să privească doar în viitor şi nu la „greaua moştenire“ lăsată de predecesorii săi.

În ultimii zece ani, miniştrii transporturilor au avut pe mână 25 de miliarde de euro, într-o ţară în care şi acum se circulă cu trenul cu 43 km/h, iar reţeaua de autostrăzi numără doar 644 km. Unde s-au dus banii, fără rezultate?

Rus vorbeşte despre lipsa de continuitate care a existat în ultimii ani în ceea ce priveşte proiectele Ministerului Transporturilor, fiecare nou ministru, schimbat o dată la câteva luni, venind cu propriile idei şi viziuni privind dezvoltarea infrastructurii locale. Iar acest lucru s-a văzut în blocarea proiectelor şi în faptul că acum România are doar 644 km de autostradă, iar trenurile de călători circulă în medie cu doar 43 km/h.


„Fac 6 ore până la Cluj (cu maşina – n.red.). Ar fi elegant să faci 3. Sper să apuc şi vremea când să fac 3 ore până la Cluj, pentru că sunt 400 kilometri. (…) Sper să apuc vremurile acestea ca ministru la transporturi“, a precizat Rus pentru zf.ro.

Dacă în vară Rus spunea că autostrada Comarnic-Braşov, care ar urma să fie construită în concesiune, îşi va afla soarta în toamnă, în prezent este destul de rezervat în a face declaraţii privind viitorul autostrăzii. „Comarnic-Braşov este în continuare în discuţie, rămâne aşa deocamdată. (…) Sper să se ajungă într-un termen rezonabil la varianta în care se găseşte soluţia finală“, spune Rus, fără a avansa un termen concret pentru semnarea contractului de concesiune.


Se fereşte să dea termene privind termenul de finalizare a altor drumuri, dar spune că speră şi crede că „în 2018 trecem Carpaţii cu un drum expres, şi din sud în nord, şi din est în vest“. De la sud la nord vorbeşte de drumul expres Sibiu-Piteşti, iar de la vest la est de drumurile expres Braşov-Bacău sau Târgu Mureş-Iaşi.

Chiar dacă Sibiu-Piteşti este una dintre cele mai cerute rute din România, inclusiv de cel mai mare exportator local, producătorul auto Dacia, şoseaua a fost inclusă în master plan ca urmând a fi construită în regim de drum expres şi nu de autostradă.


Start timid şi pentru tronsonul de autostradă între Sebeş şi Turda. Chiar dacă au fost stabilite firmele care vor lucra la acest tronson de autostradă, de exemplu, lucrările la tronsonul 3, în zona Aiud, nu vor începe mai devreme de începutul lunii noiembrie după o discuţie a prefectului de Alba cu firma constructoare şi cu producătorii agricoli, deoarece în zonă există plantaţii de viţă de vie şi pepiniere viticole şi pomicole, o parte din aceste investiţii fiind realizate cu fonduri europene.

Pentru cei 12,45 km ai lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda ( de la intrarea în până la nodul de la Decea), CNADNR a semnat contract cu asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, cu suma de aproximativ 421 milioane de lei fără TVA.


 

abonare newsletter