monitorulcj.ro Menu
Economie

Atenţie! Nu tot ce e în ofertă „se mănâncă”

Reducere, produse gratis, preț special sau alte mesaje de acest gen din magazine şi farmacii încearcă să le ia ochii clienţilor, dar şi banii din buzunar.

sursa foto: APC România

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) România a realizat o analiză a ceea ce se mai întâmplă prin hipermarketuri și farmacii în privința modului de promovare a produselor si de indicare a prețurilor.

Reprezentanţii APC România atrag atenţia că pe rafturile tot mai multor magazine şi farmacii sunt prezentate promoţii, reduceri sau gratuităţi menite să păcălească clientul şi să-i ia banii din buzunar, fără a-i oferi cu adevărat ceea ce promit. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a realizat în cadrul „Campaniei Naționale împotriva Practicilor Comerciale Incorecte pe piața din România” o analiză a modului de promovare a produselor din hipermarketuri și farmacii. „Pentru a vă feri de eventualele practici comerciale incorecte, APC România vă sfătuiește să nu vă lăsați atrași cu ușurință în capcana reducerilor, promoțiilor. Solicitați infomații, citiți etichetele şi veţi cumpăra în cunoştinţă de cauză”, se arată într-un comunicat al organizaţiei neguvernamentale.


Ce e „gratis” în farmacii?

Reprezentanţii APC dau exemplul unei farmacii Sensiblu, în vitrină căreia apare afișat mesajul „Atenţie! Mii de produse gratis pentru pensionari”.

„Mesajul poate constitui o practică comercială incorectă din prisma faptului că este unul general, consumatorii nefiind informați asupra căror tipuri de produse se aplică gratuitatea, care sunt condițiile pentru a beneficia de această gratuitate și care este disponibilitatea respectivelor produse”, explică membrii asociaţiei.


Conform reglementărilor în vigoare, „o practică comercială este considerată ca fiind înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Hipermarketurile stau prost cu calculele

APC România mai dă un exemplu, de data aceasta din hipermarketul Auchan. Reprezentanţii asociaţiei se leagă de faptul că există diferenţe de preţ atunci când se calculează preţul unitar pe produs versus preţul pachetului. Diferenţele de preţ sunt de cele mai multe ori nesemnificative şi insesizabile pentru cumpărător, dar „eroarea de calcul” poate aduce sume substanţiale la cantităţi mari vândute.


De exemplu, o ofertă de genul "8 la preț de 6" la un tip de iaurt degresat se vinde cu 5,93 lei. Acelaşi iaurt, cumpărat la bucată, costă 0,98 lei. Înmulțind 6 cu 0,98 lei obținem 5,88 lei, preț care este mai mic decât 5,93 lei.

„O «reducere» asemănătoare este practicată și de hipermarketul Kaufland: 1.200 g hering costă înainte de aplicarea reducerii 21,99 lei; după aplicarea reducerii de 11% la prețul vechi de 21,99 lei ar trebui să coste 19,57 lei, dar pe etichetă apare 19,49 lei. Tot pe etichetă se menționează că 1kg din acest produs costă 26,99 lei, cu toate că în realitate 1kg din acest produs ar trebui să coste 16,31 lei, dacă 1200 g ar costa 19,57 lei”, se arată în analiza APC România.


La ce să fiţi atenţi

„Chiar dacă vă atrage prețul, verificați și calitatea produselor aflate la reducere. De exemplu, în cazul produselor textile trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte: existența simbolurilor referitoare la modul de întreținere, compoziția fibroasă, inexistența unor defecte cum ar fi: aspect neuniform al suprafeţei, asimetrie evidentă, încărcare electrostatică mare, asimetria buzunarelor sau lipsa cusăturilor de întărire sunt considerate defecte de gravitate mare, devieri ale liniilor de coasere. În cazul produselor alimentare trebuie să urmăriți: termenul de valabilitate, cu cât acesta este mai mic ca durată, cu atât produsul este mai sănătos, adica nu abundă în aditivi alimentari. Atenție și la ingrediente, țineți cont de faptul ca producătorii au obligația legală de a menționa ingredientele în ordinea descrescătoare a cantității, determinată în momentul introducerii în fabricație”, a precizat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 10 februarie 1990.