Economie

Micii comercianţi, „întărâtaţi” împotriva hipermarketurilor

Joi a avut loc o întâlnire între micii comercianţi din Cluj şi reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj şi face parte dintr-un şir de evenimente similare ce au avut loc până acum în mai multe oraşe din ţară.

În principal, micilor comercianţi li s-a prezentat activitatea Asociaţiei şi motivele pentru care ar trebui să adere la aceasta. De altfel, discursul Corei Muntean, secretar executiv al ANCMMR, a fost unul destul de dur împotriva hipermarketurilor şi a marilor retaileri în general. Reprezentantul ANCMMR a menţionat că problemele majore ale activităţii micilor retaileri sunt, astăzi, legate de politicile de urbanism ce permit marilor rețele să invadeze zonele rezidențiale, de impozitarea excesivă și de legislaţia fiscală impredictibilă şi instabilă.


 „Comunitatea micilor comercianți este foarte importantă în economia românească și nu trebuie neglijată. În perioada 2000-2010, IMM-urile au creat o jumătate de milion de locuri de muncă, în timp ce întreprinderile mari au pierdut 760.000 de locuri de muncă. Cu toate acestea, micii comercianţi sunt sufocaţi de măsurile fiscale şi de concurenţa neloială din partea hipermarketurilor, care au avut în România o primire mult prea călduroasă. Invazia produselor străine din hipermarketuri este toxică pentru economie”, a punctat Cora Muntean. Potrivit acesteia, creşterea numărului şi a competitivităţii IMM-urilor constituie o direcţie esenţială de relansare a economiei României.

Asociaţia funcţionează din octombrie 2013, iar până acum a iniţiat discuţii şi colaborări cu autorităţile centrale şi cu reprezentanţii unor asociaţii ale investitorilor. ANCMMR este implicată şi într-un grup de lucru privind reducerea risipei de alimente, la nivelul Ministerului Agriculturii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter