Economie

Ce meserii le dau de furcă angajatorilor?

40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizației.

40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizaţiei 40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizaţiei

Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți în ceea ce priveşte deficitul de talente continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA), se arată într-un studiu realizat de Manpower Group România.

Nici zidari talentaţi, dar nici IT-işti

Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriașii calificați, urmați de ingineri și reprezentanții de vânzări.


„În ultimii şapte ani, meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii s-au alternat pe primele două locuri din top, fiind de altfel singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista celor greu de ocupat. În 2014, în topul dificultăților de recrutare au intrat și managerii de proiect, precum și managerii și directorii IT, posturi care nu s-au regăsit printre primele 10 în niciuna din edițiile anterioare ale cercetării”, se arată în studiul realizat de Manpower Group România.

Astfel, faţă de anul 2013, se pare că în acest an firmele au bătăi de cap ceva mai mari atunci când vine vorba de identificarea talentelor din IT. Şi nu e vorba doar de manageri și directori, aflați pe locul 5 în top, ci și de personalul IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul 7, în opinia angajatorilor.


Totodată, a devenit mai dificilă şi recrutarea în vânzări, potrivit studiului, iar deficitul de talente este acut și în privința personalului administrativ și financiar.

E afectată productivitatea

„Principala cauză a dificultăților indicate de angajatori nu este lipsa candidaților, care îi afectează doar în proporție de 30%, ci lipsa competențelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionați”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. Potrivit acestuia, deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor, dar și a economiei în general. Părerea sa e susţinută şi de angajatori, 40% dintre aceştia declarând că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-și deservi clienții și de-a răspunde nevoilor acestora.


Top 10 posturi pentru care recrutarea e dificilă

Primele 10 meserii pentru care angajatorii au probleme să găsească candidaţi potriviţi:

1. Meseriaşi calificaţi
2. Ingineri
3. Reprezentanţi de vânzări
4. Operator producţie/Operator utilaje
5. Manageri IT/ Manageri de proiect în IT / Directori IT
6. Muncitori necalificaţi
7. Personal IT
8. Manager de proiect
9. Manager de vânzări
10. Personal administrativ şi financiar

Ultimele Stiri
abonare newsletter