Economie

Cum încearcă BCR să-i facă pe clienţii nemulţumiţi să renunţe la procese?

Banca Comercială Română (BCR) încearcă să convingă câteva sute de clienţi care au dat în judecată banca să renunţe la proces.

BCR oferă în schimbul renunţării la proces dobânzi mai mici la credite, scrie economica.net.

În prezent, BCR se judecă în două procese de grup la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Este vorba de câteva sute de clienţi ai băncii care s-au unit în grupuri şi au chemat banca în judecată în 2010, la Tribunalul Bucureşti. Clienţii au cerut instanţei să constate că mai multe clauze din contractele de credit sunt abuzive. În principal, clienţii sunt nemulţumiţi de clauzele referitoare la calculul dobânzii şi la diferite comisioane.


După patru ani de procese, dosarul a ajuns în prezent într-o postură favorabilă Băncii Comerciale Române la ÎCCJ, în recurs. Cu toate acestea, BCR a cerut instanţei supreme să amâne judecarea recursului pentru o lună şi jumătate, pentru a face oferte clienţilor. Mai exact, potrivit economica.net, banca a propus clienţilor să semneze acte adiţionale prin care acceptă ca dobânda să scadă de la 9-10% pentru creditele în euro la puţin peste 6% (Euribor la şase luni + 6 puncte procentuale). Tot pentru a scăpa de proces şi pentru a închide litigiul, BCR a acceptat în unele cazuri să renunţe şi la perceperea comisionului de administrare. Pentru clienţi, scăderea dobânzii şi eliminarea comisionului ar însemna rate cu circa 100 de euro mai mici în cazul unui credit de 45.000 de euro pe 30 de ani, accesat în 2008, de exemplu.

BCR nu se află la prima negociere de acest fel. În 2011, banca a reuşit să convingă circa 200 de clienţi, dintr-un grup de 400, să renunţe la proces în schimbul unei marje de 5,5 pp peste Euribor.


Potrivit sursei citate, avocaţii clienţilor de la Piperea şi asociaţii susţin că de această dată clienţii au refuzat oferta băncii.

Etichete: dobanzi proces bcr
Ultimele Stiri
abonare newsletter