Economie

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere a PIB din UE

România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE).

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere a PIB din UE România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere a PIB din UE

Produsul Intern Brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru din 2013, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 3,8% atât pe seria brută, cât şi pe cea ajustată sezonier, potrivit datelor INS.

În UE, media s-a situat la 1,4%, arată date publicate, joi, de Eurostat.


Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, şi Marea Britanie, cu 3,1%.

Cele mai mari rate de contracţie a fost consemnate în Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, şi Grecia, de 1,1%.


Dintre cele 28 de state membre UE, 15 au consemnat o evoluţie anuală pozitivă a PIB în primul trimestru, şase au raportat contracţie, în timp ce Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia nu au transmis date către Eurostat.

În zona euro, PIB a avansat cu 0,9%.

Etichete: ue crestere pib
abonare newsletter