Economie

Atenţie! Controale privind munca „la negru”

ANAF va demara de la 1 mai un proiect pilot de combatere a muncii „la negru”.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că va derula, începând cu 1 mai, un proiect de combatere a muncii „la negru” ce se va desfăşura iniţial în judeţele Braşov şi Prahova, iar mai apoi, din 2015, se va extinde în toată ţara.

„Munca <la negru> în România afectează, sub diversele ei forme o parte importantă din totalul populaţiei care prestează activităţi dependente şi generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurarilor de sănătate”, se precizează în comunicatul instituţiei.


Proiectul derulat de ANAF este subsecvent prevederilor Strategiei de conformare fiscală pe baza evaluării riscurilor la nivelul Agenţiei, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

„Precizăm că se vor efectua inspecţii şi controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi al impozitului pe venit. În activitatea de control vor fi formate şi angrenate echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului, care au competenţă în domeniu”, se arată în comunicatul ANAF.


Potrivit Eurobarometrului publicat în luna martie, România are un procent mai ridicat a muncii subdeclarate faţă de media Uniunii Europene. Astfel, 7% dintre români au recunoscut că primesc o parte din salariu „în plic”, în timp ce în UE media este de 3%. Jumatate dintre cei care au recunoscut ca au lucrat la negru au recunoscut că au acceptat această situaţie datorită avantajelor pentru ambele parti, în timp ce 21% au motivat alegerea prin dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale, 16% au declarat că impozitele sunt prea mari iar 15% au invocate absenţa altor venituri.
Angajamentul de a lansa controale privind munca nedeclarată sau subdeclarată a fost avansat de Guvern încă din luna februarie, cu ocazia ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ultimele Stiri
abonare newsletter