Economie

Internship pe mii de euro lunar

Cum pot tinerii din Cluj să câștige mii de euro pe lună în SUA, Elveția sau Koreea?

Absolvenţii de studii superioare au la dispoziţie mai multe platforme de recrutare unde pot găsi internship-uri în diverse ţări, unele plătite chiar şi de 10 ori peste nivelul pieței din România.

 


Unele din cele mai mai exotice internship-uri plătite vin din partea AIESEC, cea mai mare asociație studențească globală. Posturile sunt în domenii precum educație, marketing, vânzări sau management și pot aduce internilor venituri lunare de până la 3.000 de dolari.

 Trei exemple de astfel de platforme de recrutare sunt smartdreamers.com, internshipinternational.ro sau europe-internship.com. Aici, absolvenții își pot găsi internship-uri care să le ofere nu doar experiența atât de cerută în prezent pe piața muncii la angajare, ci și venituri consistente.


În ultimii trei ani, din Cluj au plecat să facă practică la firme din străinătate în jur de 60 de absolvenţi, susţine Corina Drăgan, vicepreşedinte International Paid Internships în cadrul AIESEC Cluj.

„Anul acesta, peste 200 de tineri din Cluj au aplicat deja la diverse internsip-uri plătite, oferite de companii din afara ţării. În fiecare an pleacă în jur de 20 de tineri prin aceste programe”, explică Corina Drăgan.


 

3.700 de dolari pe lună

 


Programele de internship marca AIESEC pe diverse poziții în companii din Europa aduc cele mai mari venituri lunare. De exemplu, pe platforma de recrutare SmartDreamers este oferit un post de internship în Management Intern în Elveția, la Basel. Candidații trebuie să cunoască limba engleză, să fie licențiați și să aibă cunoștințe de Management prin proiect și Training/Facilitare. În ceea ce privește veniturile, cel care va fi ales să ocupe această poziție va câștiga 3.100 de dolari după prima lună de lucru. Tot în Basel, dar pentru o poziție de Management Assistant, câștigul lunar este de 3.700 de dolari iar programul de internship durează un an.

„Pe un post asemănător, dar la o școală din Londra, un intern va câștiga 2.805 dolari după prima lună. Ca și în cazul internship-ului din Elveția, contractul are o durată de un an. Candidatul ideal pentru acest internship trebuie să fie capabil să ajute la dezvoltarea și pregătirea resurselor pentru activitățile de învățare în concordanță cu planurile stabilite, să observe performanțele elevilor și să ofere feedback profesorilor în ceea ce privește progresul fiecărui elev în parte”, explică reprezentanţii SmartDreamers.


Totuşi, nu orice internship în Europa înseamnă şi salarii fabuloase. De exemplu, un internship în domeniul logisticii la o companie din Olanda, pus la bătaie pe platforma europe-internship.com , îi va oferi celui selectat o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de euro pe lună.

 

Din Asia în SUA

 

Absolvenţii care visează să ajungă pe alte continente pot opta pentru internship-uri precum India sau SUA. De exemplu, în Koreea se caută zece profesori de Limba Engleză, remunerația fiind de 430 de dolari pe lună. În India, în localitatea Kolkata, e nevoie de un profesor de Limba Spaniolă pe o durată de 15 săptămâni, venitul fiind  de 401 dolari pe lună. AIESEC a avut şi oferte pentru tinerii care doresc să lucreze în Thailanda – de exemplu, un internship în domeniul drepturilor omului şi economice, ce a început în ianuarie şi durează un an.

În SUA, compania Husqvarna, cel mai important producător de produse de grădinărit și amenajări exterioare din lume, are nevoie de un Marketing Manager în Kansas, pe care e dispus să-l plătească cu 2.400 de dolari lunar. Și în Senegal e nevoie de 10 interni pe poziții de Marketing, doar că aici sumele primite vor fi mult mai mici, de numai 200 de dolari lunar.

 

Ce preferă absolvenții clujeni?

 

„Unii tineri care aplică pentru internship-urile plătite preferă să găsească un post în Europa, pentru a fi mai aproape de casă, în timp ce alţii consideră că asta e şansa lor de a vedea alte continente”, explică Corina Drăgan. Potrivit reprezentantului AIESEC Cluj, mulți tineri rămân să lucreze pentru companiile la care au făcut internship-ul, în timp ce unii aleg să se întoarcă în țară și să-și deschidă propriile afaceri. „De exemplu, unul din tinerii care au luat parte la program a decis să deschisă aici la Cluj o filială a firmei la care a făcut internship-ul”, povesteşte vicepreşedinte International Paid Internships în cadrul AIESEC Cluj. Corina Drăgan precizează că din luna mai, organizaţia va fi prezentă în facultăţile clujene cu diverse standuri.

Asociaţia AIESEC e prezentă în peste 1.100 de universități, din 113 țări și teritorii, având ca scop dezvoltarea potențialului de leadership al tinerilor. AIESEC le oferă acestora diferite oportunități pentru o experiență unică prin programele de internship-uri internaționale corporate și non-corporate sau prin poziții de leadership în cadrul organizației.

Etichete: internship
Ultimele Stiri
abonare newsletter