Economie

„Pietrele de moară” ale Floreştiului imobiliar

Apartamentele din Floreşti se menţin la jumătate de preţ faţă de cele din Cluj-Napoca. Care sunt însă dezavantajele peste care cumpărătorii trebuie să treacă cu vederea?

Preţul apartamentelor în Floreşti nu s-a modificat în primele luni ale acestui an, rămânând astfel la valoarea de la sfârşitul anului 2013.

Un apartament de două camere în Floreşti se poate achiziţiona în continuare cu circa 25-30.000 de euro, potrivit datelor furnizate de agenţiile imobiliare clujene. Preţul pe metrul pătrat se învârte astfel, în majoritatea zonelor, în jurul valorii de 500 de euro, la fel ca la începutul anului.


„Preţurile depind foarte mult de zonă, Floreştiul este atipic din acest punct de vedere. Există zone în care preţul pe metrul pătrat este de 380 de euro, în timp ce în zone precum Muzeul Apei, Sub Cetate, Tăuţiului sau Someşului preţurile cresc la 520 de euro/mp”, explică Marius Dâmbar, consilier vânzări în cadrul agenţiei Welt Imobiliare.

Aceleaşi preţuri sunt înainte şi de Violeta Ureche, specialist imobiliar în cadrul agenţiei Edil. „Un apartament semifinisat se vinde cu 400-500 de euro/mp, în timp ce unul finisat costă 500-600 euro/mp. Dacă finisajele sunt de lux iar apartamentul este şi mobilat, preţurile pot urca la 630-650 de euro/mp”, explică ea.


Preţurile mai par să fie influenţate şi de faptul că există o tendinţă a proprietarilor de a ţine preţul mai ridicat la revânzare, susţine reprezentantul Welt Imobiliare.

În ceea ce priveşte terenurile din Floreşti scoase la vânzare, preţul acestora pe metrul pătrat este, în medie, de 50 de euro. „Preţul terenurilor diferă nu doar în funcţie de mărime – cu cât sunt mai mari cu atât preţul pe metrul pătrat este mai mic - ci şi în funcţie de cât de aproape sau departe se află faţă de ferma de pui. O medie este 50 de euro/mp. Oferte de terenuri există, însă cererea nu este foarte mare în acest moment deoarece majoritatea potenţialilor cumpărători care se orientează spre piaţa imobiliară din Floreşti preferă să cumpere case gata construite”, explică Leonard Munteanu, specialist marketing al agenţiei Blitz Imobiliare.


Calitatea, pusă la îndoială

Leonard Muntean spune însă că mulţi potenţiali cumpărători de case în Floreşti sunt reticenţi în ceea ce priveşte calitatea materialelor de construcţie şi a execuţiei, astfel încât preferă să dea banii pe un apartament într-un bloc vechi din Cluj-Napoca decât pe o casă nouă în Floreşti. „Nici pentru duplexuri nu există o cerere foarte mare pe piaţă. În cazul apartamentelor însă cu totul altfel stă problema, deoarece în Floreşti, cu 25-30.0000 de euro, se poate achiziţiona un apartament cu două camere, pe când în Cluj-Napoca nu există oferte atât de ieftine nici la garsoniere”, a explicat el.

La rândul său, Marius Dâmbar admite că au fost probleme în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor în Floreşti, dar spune că dezvoltatorii imobiliari care au rămas să lucreze pe piaţa imobiliară nu mai fac rabat la calitate, aşa cum se făcea în anii de boom imobiliar. „Standardele sunt acum comparabile 100% cu cele din Cluj-Napoca”, susţine el.


Centura ar creşte preţurile

Pe lângă calitatea materialelor de construcţie şi a modului haotic în care s-a construit în Floreşti în anii de boom imobiliar, se pare că unii potenţiali cumpărători sunt momentan dezarmaţi şi de faptul că există un singur drum asfaltat care face legătura între Cluj-Napoca şi Floreşti, drum de-altfel foarte aglomerat la orele de vârf. „Din centrul oraşului până în Floreşti faci şi câte-o oră. E posibil însă ca preţurile să se ajusteze atunci când va fi finalizată centura de ocolire”, precizează reprezentantul Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu.

De aceeaşi părere este şi Marius Dâmbar, de la Welt Imobiliare, care susţine că introducerea curselor CTP în Floreşti şi darea în folosinţă a centurii Floreşti-Grigorescu va duce la o creştere a preţurilor în viitor. „Orice îmbunătăţire are impact, oricât de mică ar fi. Estimez că, dacă în prezent preţul pe metrul pătrat se învârte în jurul valorii de 500 de euro pe metrul pătrat, acesta ar putea ajunge în 2-3 ani la circa 700 de euro/mp”, explică Dâmbar.


Şi specialistul imobiliar Violeta Ureche crede că, odată cu deschiderea mai multor magazine sau sedii de bănci şi darea în folosinţă a centurii, preţurile vor urca în Floreşti, estimând o scumpire de 10-20% în vara acestui an.

Pe de altă parte, Leonard Muntean spune că, până la aceste noi investiţii în Floreşti, acesta nu rămâne decât „o Câmpia Turzii fără parcuri, şcoli sau magazine”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter