Economie

Clujul, depăşit de Timişoara la capitolul cel mai „sigur” oraș din România pentru investiția într-o locuință

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, luând în calcul scăderile de preț consemnate pe piața apartamentelor în ultimii șase ani, cea mai mică depreciere a avut loc în Timișoara. Acest fapt, coroborat cu evoluția prețurilor din ultimele 12 luni, plasează orașul din vestul țării și nu Capitala sau Clujul pe primul loc într-un top al celor mai sigure destinații pentru o achiziție imobiliară.

Aici, prețul apartamentelor este în prezent cu 2,3% mai mare decât în urmă cu 12 luni (chiar 3% în cazul apartamentelor vechi cu două camere, cea mai populară categorie la achiziție), spre deosebire de București, Constanța, Brașov sau Cluj-Napoca, unde asistăm în continuare la scăderi.

De fapt, cea mai mare „victimă” a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piața care a atins culmile „popularității” pe timp de boom, Capitala.  Pentru cei care se gândesc să cumpere o locuință în scop investițional, luând în calcul o revânzare ulterioară, experiența perioadei de recesiune poate oferi o perspectivă interesantă.


Cu cât mai mare creșterea, cu atât mai mare căderea

Dintre marile orașe ale țării, cel mai puțin afectat de recesiune - prin prisma scăderilor de preț - a fost Timișoara. Aici, valoarea medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare s-a diminuat cu 39,4% în ultimii șase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru pătrat (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro pe metru pătrat, consemnat la finele lui februarie 2014.

La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în Capitală, de la 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 1.058 de euro pe metru pătrat. Scăderi mai reduse au fost consemnate în celelalte mari orașe ale țării, care au fost mai puțin „atinse” și de boom-ul imobiliar.


În Cluj-Napoca, locuințele s-au devalorizat cu 42,6% în perioada menționată, până la un nivel de 862 de euro pe metru pătrat (față de 1.503 de euro pe metru pătrat în mai 2008).

Locuințele cu una și două camere, cele mai „lovite”                    

Raportat la categorii de locuințe, în Timișoara, cele mai mici scăderi de prețuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere – adică cele mai puțin „vânate” în general de către cumpărătorii în scop investițional.


Astfel, locuințele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, până la 778 de euro pe metru pătrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%: 41% în cazul apartamentelor bicamerale (de la 1.368 la 807 euro pe metru pătrat) și peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 la 838 de euro pe metru pătrat).

O piață relativ stabilă din 2012 încoace

În ultimii doi ani, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul din vestul țării s-au menținut la un nivel relativ constant, în ușoară creștere în ultimele 12 luni, în ciuda oscilațiilor lunare (atât în plus, cât și în minus), relevă Indicele Imobiliare.ro.


Astfel, prețul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an – respectiv 805 euro pe metru pătrat util – este cu 2,3% mai ridicat decât în urmă cu 12 luni. Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, prețul mediu cerut la ora actuală (792 de euro pe metru pătrat) este cu 1,9% mai ridicat decât la începutul anului trecut. Pe piața locuințelor nou-construite, variațiile au fost mai semnificative; per ansamblu însă, prețul actual, de 883 de euro pe metru pătrat, este cu 6% mai mare decât în primele luni ale lui 2013.

O relativă stabilitate în ultimul an s-a resimțit si în celelalte mari orașe din țară, unde prețurile au oscilat oarecum similar, indicele Imobiliare.ro înregistrând în prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singură excepție, Cluj-Napoca, unde prețurile apartamentelor vechi se mențin în continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel înregistrat anul trecut.


Pe segmentul apartamentelor noi, scăderile sunt cuprinse între 3% în Constanța și 10% în Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abătut de la trend, aici, prețurile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter