Economie

MFP a programat împrumuturi de 4,06 miliarde de lei și 200 de milioane de euro de la bănci, în februarie

Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a anunțat un program de împrumuturi de 4,06 miliarde de lei, din care 260 de milioane de lei alocate sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru obligațiuni de tip benchmark, și 200 de milioane de euro de la băncile comerciale, în luna februarie.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Împrumuturile în lei vor fi atrase printr-o emisiune de titluri de stat pe un an, lansată pe 3 februarie, în valoare de 1,2 miliarde de lei.


De asemenea, vor fi redeschise patru emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu scadențe la cinci și zece ani, și va fi lansată o nouă emisiune cu scadența la 5 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 10% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

Prima licitație va avea loc pe 6 februarie, pentru o emisiune de obligațiuni pe șapte ani și patru luni, în valoare de 600 de milioane de lei. Pe 10 februarie va avea loc o licitație de obligațiuni pe trei ani și patru luni, în valoare de 800 de milioane de lei, pe 13 februarie — o licitație pentru obligațiuni pe nouă ani și trei luni, în valoare de 100 de milioane de lei. De asemenea, pe 17 februarie vor fi scoase la vânzare obligațiuni pe doi ani și trei luni, în valoare de 500 de milioane de lei, iar pe 24 februarie, o emisiune pe cinci ani și patru luni în valoare de 500 de milioane de lei, scrie agerpres.ro


Împrumutul în euro, în valoare de 200 de milioane de euro, urmează să fie atras printr-o emisiune de obligațiuni în monedă europeană pe cinci ani planificată pentru data de 20 februarie.

În 2013, MFP a împrumutat de la băncile locale peste 48,5 miliarde lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter