Economie

Rompetrol scapă de litigiile cu statul: “Nu există nicio obligaţie pentru plata celor 200 milioane dolari”

Rompetrol nu mai este dispusă să plătească cei 200 de milioane de dolari promişi de compania petrolieră contra celor 26,69%, acum că Hotărârea de Guvern privind memorandumul cu compania petrolieră a fost aprobată. Gabriel Dumitrascu, director de privatizare în cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că este necesară o procedură de privatizare, la care să participe cine doreşte.

Întrebat de ce a fost prevăzută în memorandum suma de 200 de milioane dolari pentru 26,69% în condiţiile în care urma o procedură de privatizare, Dumitrascu a spus că atât s-a angajat Rompetrol Group să plătească în cazul unei licitaţii. Tranzacţia nu este certă, fapt recunoscut şi de autorităţi.

"Esenţa tranzacţiei complexe dintre statul romnan şi Rompetrol Group este ca, în cazul în care acţiunile sunt achiziţionate de către acesta din urmă, atât statul român cât şi Rompetrol Group să acţioneze pentru următorii ani într-un parteneriat efectiv şi eficient, caracterizat prin menţinerea de către statul român a unei participaţii reziduale nediluate de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare şi constituirea şi operarea Fondului", se arată într-o expunere de motive, relatează HotNews.ro.


Gabriel Dumitrascu a spus că în cazul în care s-ar fi continuat litigiile şi ar fi câştigat statul român, Rompetrol ar fi intrat în insolventă, creanţa de 600 milioane dolari ar fi crescut un miliard cu tot cu dobânzi şi penalităţi, la care s-ar fi adăugat şi datoria actuală de 800 milioane.
Primul pas în vederea respectării memorandumului şi cel mai sigur, de altfel, este renunţarea din partea statului român la toate litigiile pe care le are cu Rompetrol. Din acel moment, îndeplinirea celorlalte obligaţii devine incertă. Dumitrascu a spus că nu poate fi organizată mai devreme de 15 iulie licitaţia pentru că Departamentul pentru Energie trebuie să pregătească alte privatizări asumate în faţa FMI (n.red. Hidroelectrica, CE Oltenia, Electrică).

În afară de cea referitoare la navzarea pachetului de 26,69%, o alta prevedere din memorandum care rămâne sub semnul întrebării este cea referitoare la realizarea unei investiţii de până într-un miliard de dolari într-o perioadă de 7 ani. În primul rând, nu este precizat niciun termen pentru demararea acestor investiţii, iar în al doilea rând Rompetrol Group este cel care decide cum şi unde se vor face investiţiile. În al treilea rând, Rompetrol are planuri de afaceri pe cinci ani realizate încă din 2012 pentru perioada 2013-2017 în care sunt incluse investiţii în alte state.
Rompetrol avea un plan de afaceri încă dinainte de a fi încheiat acest memorandum, aşa că o parte din investiţii oricum ar fi fost făcute chiar şi fără memorandum.


"Grupul are un plan de afaceri pe cinci ani care are în vedere planurile de dezvoltare în special impactul proiectului de extindere a rafinăriei", se arată în raportul de audit pe 2012 al companiei. "Strategia 2013-2017 este amestec de proiecte de optimizare a costurilor de producţie şi extinderea reţelei de retail. Strategia 2013-2017 are următoarele obective principale de activitate: Să se extina operatiunule de distribuţie în ţările din jurul Mării Negre, pentru a beneficia de integrarea pe verticală cu operaţiunile de rafinare în vederea îmbunătăţirii performanţei financiare; Grupul intenţionează dezvoltarea rapidă a pieţei de retail în zona Mării Negre. Grupul intenţionează să se extina de pieţele în care este activ în prezent (România, Bulgaria, Ucraina, Moldova şi Georgia) şi să înceapă operaţiuni în Turcia", se mai arăta în raport, potrivit HotNews.ro.

Etichete: rompetrol
abonare newsletter