Economie

Fluctuaţii şi creşteri record la preţurile apartamentelor în ianuarie

După ce în 2013 apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit mai mult decât în cei doi ani anteriori la un loc (un minus de 8,2%, față de 4% în 2011 și, respectiv, 1,3% în 2012), 2014 debutează tumultuous.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultima săptămână a avut loc un avans considerabil, proprietarii majorându-și pretențiile cu 2,6%, în condițiile în care după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut la nivel național se situează la 908 euro pe metru pătrat, valoare cu circa 1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului (de 898 de euro pe metru pătrat). Tendința ascendentă nu este una general valabilă, astfel că, în anumite cazuri, în perioada menționată au avut loc și ieftiniri notabile. În marile orașe, cele mai semnificative variații, atât în plus, cât și în minus, au fost consemnate pe segmentul locuințelor noi, evoluția valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperată.

București:

Per ansamblu, în primele trei săptămâni din 2014, prețul mediu cerut de vânzătorii din Capitală s-a menținut relativ constant, la 1.061 de euro pe metru pătrat - valoare  aproape identică cu cea consemnată la finele lui 2013 (1.062 de euro pe metru pătrat). În prima jumătate din ianuarie, dezvoltatorii și proprietarii de apartamente noi și-au majorat pretențiile până la un nivel de 1.205 euro pe metru pătrat, dar, după o scădere de 1,4% în a treia săptămână a lunii, acest tip de unități locative se situează acum la o valoare medie de 1.188 de euro pe metru pătrat, foarte apropiată de cea valabilă la sfârșitul lui 2013 (1.184 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi, pe de altă parte, sunt acum cu circa 1% mai scumpe decât la începutul anului, la un preț cerut de 992 de euro pe metru pătrat (față de 982 de euro pe metru pătrat).


Brașov:

Apartamentele noi sunt însă cu aproape 4,3% mai scumpe acum, putând fi achiziționate la o valoare medie de 905 euro pe metru pătrat (de la 868 euro pe metru pătrat); a treia săptămână din ianuarie a adus cel mai mare avans pe acest segment, de 3,4%. Locuințele din blocurile vechi sunt cu aproape 1% mai ieftine decât la sfârșitul lui 2013; proprietarii cer acum 807 euro pe metru pătrat, față de 814 euro pe metru pătrat; și în acest caz însă, a treia săptămână din ianuarie a adus un avans, chiar dacă ușor (de 0,5%), față de cea precedentă.

Cluj-Napoca:

Spre deosebire de tendința ascendentă consemnată la nivel național, în capitala Transilvaniei, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare se situează acum la 806 euro pe metru pătrat; această valoare este cu 7,5% mai mică decât cea valabilă la începutul lui 2014 (871 de euro pe metru pătrat). Declinul a fost susținut în exclusivitate de segmentul locuințelor noi, care s-au depreciat considerabil în baza unor oferte comerciale de început de an ale dezvoltatorilor clujeni. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 0,8% în ultimele trei săptămâni, de la 970 la 978 de euro pe metru pătrat.


Timișoara:

În orașul din vestul țării, prețurile apartamentelor sunt acum cu circa 3% mai mari decât la sfârșitul anului trecut; după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut de proprietari a ajuns la 817 euro pe metru pătrat, față de 793 de euro pe metru pătrat. Avansul a fost generat atât de locuințele noi, cât și de cele vechi; în cel dintâi caz, a avut loc o majorare de 9,8%, de la 832 la 914 euro pe metru pătrat; în cel de-al doilea, creșterea a fost vizibil mai temperată - 1,4%, până la o valoare de 797 de euro pe metru pătrat (de la 786 de euro pe metru pătrat).

abonare newsletter