Economie

Google a făcut a doua mare tranzacţie din ultimii doi ani. Vezi ce companie a preluat!

Google a făcut cea de-a doua mare tranzacție din ultimii doi ani, preluând o companie care produce senzori şi automatizări pentru locuinţă, precum termostate şi detectoare de fum conectate la WiFi.

Google a făcut a doua mare tranzacţie în ultimii doi ani. Vezi ce companie a preluat! Google a făcut a doua mare tranzacţie în ultimii doi ani. Vezi ce companie a preluat!

Google a preluat pentru 3,2 miliarde de dolari în cash compania americană Nest Labs. Aceasta este cea de a doua mare tranzacție din ultima perioadă, după ce a cumpărat în 2012 producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Nest Labs, cu sediul în Palo Alto, California, este deţinută particular, cu puţine informaţii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului "Internet of Things" (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, în care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice şi corpuri de iluminat, sunt "îmbogăţite" cu senzori, cipuri şi conectivitate wireless.


Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expoziţie anuală de electronice, care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii în această direcţie, alături de numeroasele firme mici, aflate la început de drum, care caută încă produsul revoluţionar prin care să se lanseze.

Google se numără printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finanţând compania prin propriul vehicul de capital de risc.


Analistul Frank Gillett de la Forrester consideră că Google a oferit o sumă mare pentru Nest în încercarea de a "lua faţa" rivalilor în cursa pentru controlul următoarei generaţii de dispozitive inteligente, de la electrocasnice la broaşte pentru uşi.

"Este vorba de întrebarea: ale cui servicii - Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele - vă vor coordona locuinţa inteligentă?", comentează Gillett.


Odată cu preluarea Nest, Google în recrutează practic pe Tony Fadell, fost specialist la Apple, cofondator şi director general al producătorului de senzori inteligenţi. Fadell a contribuit la dezvoltarea iPod şi a colaborat îndeaproape cu fostul CEO al Apple, Steve Jobs.

Tony Fadell va fi menţinut în funcţia de director general al Nest, singurul său şef fiind CEO-ul Google, Larry Page.


Nest a fost fondată în 2010 de Fadell şi Matt Rogers, un alt inginer de la Apple. Ei au încercat să reinventeze dispozitive şi sisteme din locuinţă pe care le considerau "neapreciate", prin conectarea lor la internet şi optimizarea modului de utilizare.

 

Etichete: google
Ultimele Stiri
abonare newsletter