Economie

România, „campioană“ la numărul de declaraţii şi plăţi fiscale

Banca Mondială a ajuns la concluzia că România are cele mai multe plăţi fiscale din UE, pentru achitarea cărora o companie pierde anual 200 de ore. Consultanţii fiscali caracterizează relaţia contribuabilului român cu Fiscul ca fiind „o permanentă aventură“, el trebuind să se înarmeze cu foarte multă răbdare când se duce la ghişeele Fiscului.

Numărul de taxe şi contribuţii din România şi plăţile aferente continuă să rămână mare comparativ cu ţările dezvoltate, astfel că firmele ajung să aloce mai mult timp pentru administrarea fiscală a afacerii decât pentru a se ocupa de business.

O cauză ar fi modificările frecvente ale le­gis­laţiei fiscale, numărul ma­re de taxe şi contribuţii şi plă­ţi aferente acestora, pre­cum şi lipsa de transparenţă a autorităţilor în procesul de elaborare a le­gi­lor şi ordonanţelor de urgenţă în domeniul fis­cal continuă să bulverseze oamenii de afaceri, relatează Ziarul Financiar.


Pentru a compensa majorările de pensii şi sa­­larii, guvernul a venit cu o creştere a fisca­li­tă­ţii în acest an. Schimbările fiscale pentru 2014 vin după ce în 2013 Finanţele au venit cu două valuri de modificări de taxe.

În plus, numărul de taxe şi contribuţii şi plă­ţile aferente acestora continuă să fie mare. O companie din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi con­tri­bu­ţiilor, de trei ori mai multe faţă de me­dia UE, iar cea mai mare parte din povara fis­cală este dis­tribuită pe muncă, conform unui raport pu­bli­cat de Banca Mondială. Pen­tru achitarea taxelor o companie pierde anual 200 de ore.


„Contribuabilul român este într-o perma­nentă aventură în relaţia cu Fiscul. În fiecare an ai emoţii şi nu ştii la ce modificări fiscale să te aştepţi, dacă vei ajunge să plăteşti taxele, dacă angajaţii vor fi su­fi­cienţi pen­tru a de­pu­ne toa­te de­cla­ra­ţi­ile. Numărul de impozite şi taxe este foar­te ma­re. Când ai şi sa­lariaţi ajungi să faci foar­te multe plăţi. Mai devreme de doi ani nu cred că pu­tem să vedem o îmbu­nă­tăţire a si­tua­ţiei“, a comen­tat Emilian Duca, partener al firmei de consultanţă Tax & Business Solutions, conform Ziarului financiar.

Potrivit aceleași surse, România se află pe poziţia 134 în clasa­men­tul Paying Taxes 2014, raport realizat de Banca Mondială şi compania de consultanţă şi audit PwC. În 2012, România ocupa locul 136. În top România este devansată de Bul­garia (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) sau Bhutan (104).

Ultimele Stiri
abonare newsletter