Economie

Se pregătește înființarea unei bănci românești

Sistemul bancar s-ar putea îmbogăţi cu „o bancă românească” sau chiar „o bancă de dezvoltare”, potrivit preşedintelui ING Bank, Mişu Negriţoiu, care spune că „se cloceşte ceva” şi apreciază că este inutil să fie irosite resurse în acest fel având în vedere evoluţia băncilor apărute după anul 1990.

Se pregătește înființarea unei bănci românești Se pregătește înființarea unei bănci românești

„Am auzit voci că «hai să facem o bancă românească» şi văd ca se cloceşte ceva sau «să facem chiar o bancă de dezvoltare». Nu cred că este o situaţie mai neinspirată de a irosi resurse pentru o instituţie care, mă rog, să ne uităm la câteva bănci româneşti care au apărut prin anii 90 şi acum probabil sunt tot pe acolo, deci este absolut inutil”, a afirmat Negriţoiu la Romania Financial Forum organizat de Mediafax la BNR.

O altă problemă pe care a ridicat-o preşedintele ING Bank este temerea unor persoane publice, exprimată în cadru privat, faţă de riscul pe care îl reprezintă băncile străine pentru România dacă acestea s-ar retrage de pe piaţa românească.


„Nu este niciun fel de problemă, pentru că serviciile bancare sunt de asemenea ţinută şi mersul pieţei este aşa de interesant încât băncile se cam bat aşa aiurea pe aceleaşi segmente de clienţi. La nivelul pieţei nu dispare nimic şi nu este niciun pericol”, a întărit Negriţoiu.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a atras atenţia că trebuie definiţi bine termenii, ce înseamnă bancă românească. El a arătat că dacă se face referire la autoritatea care reglementează băncile respective, cele mai multe instituţii de credit din România sunt bănci româneşti din această perspectivă, sunt societăţi comerciale înregistrate în România, supuse legii şi unei supravegheri româneşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter